​Chinezii devin o forţă redutabilă în M&A la nivel mondial

 

Politicienii germani şi oficialii europeni şi-au exprimat imediat opoziţia faţă de oferta făcută de Midea Group pentru Kuka, scrie ZF.RO

 

 

Şi totuşi, după două luni, Midea a încheiat tranzacţia. Graţie unei combinaţii de curtare politică, garantare a locurilor de muncă şi securităţii, şi sprijin din partea unor clienţi influenţi ca CEO-ul Daimler Dieter Zetsche, Midea a trecut peste opoziţia iniţială.

 

Experienţa a arătat cum firmele chineze învaţă să tempereze temerile legate de campania record, de 207 miliarde de dolari, de achiziţii peste hotare a ţării. Deşi sinofobia nu este de domeniul trecutului, iar practicile cumpărătorilor chinezi pot varia, specialiştii M&A spun că o nouă generaţie de cumpărători abili începe să se contureze în a doua mare economie a lumii.

 

 

“În multe din companiile chineze mai mari sunt manageri care au fost educaţi peste hotare sau au lucrat pentru firme internaţionale. Aceştia înţeleg temerile privitoare la China şi ştiu că trebuie să dea dovadă de prudenţă”, spune Nicola Mayo, de la firma de avocatură Linklaters.

Astfel, firmele chineze sunt pe cale să devină o forţă mai puternică decât oricând în lumea M&A, în special în Europa, care a reprezentat aproape jumătate din preluările peste hotare ale Chinei în acest an.

 

 

Deşi economiile occidentale aflate în căutare de noi surse de capital ar putea beneficia de pe urma ascensiunii firmelor chineze, cumpărătorii europeni şi americani au în faţă noi concurenţi într-o perioadă în care preţurile acţiunilor la nivel mondial sunt deja apropiate de maxime record.

 

Achiziţiile anunţate în acest an au inclus şi preluarea pentru 43 miliarde de dolari de către China National Chemical a companiei elveţiene Syngenta, care ar reprezenta cea mai mare achiziţie încheiată vreodată de o companie chineză peste graniţe.

 

 

Deşi mega-tranzacţiile chineze au vizat o varietate largă de industrii, tranzacţia ChemChina-Syngenta ar putea servi drept ghid al noii abordări a ţării faţă de achiziţii. Oferta nu a generat aproape nicio controversă în Elveţia, deşi o companie chineză de stat a ajuns să deţină un rol central în industria alimentară mondială.

 

Lucrurile nu merg însă la fel de uşor în cazul tuturor tranzacţiilor. Există şi tranzacţii ca oferta abandonată a Anbang Insurance Group pentru Starwood Hotels & Resorts Worldwide. Achiziţiile miliardarului chinez Wang Jianlin din industria americană a divertismentului au generat apeluri pentru un control mai strict al influenţei chineze din Hollywood.

 

Separat, adjunctul cancelarului german Angela Merkel îiI doreşte un control mai strict asupra investiţiilor străine în companii europene.

 

Influenţa guvernului chinez asupra deciziilor companiilor “poate genera nervozitate în rândul companiilor care vând”, spune Hernan Cristerna, de la JPMorgan Chase. Potrivit acestuia, este prea devreme pentru a şti dacă firmele chineze îşi vor ţine promisiunile făcute în scopul încheierii preluărilor.

 

În pofida nesiguranţei, având în vedere interesul din ce în ce mai puternic al Chinei faţă de pieţele externe şi tehnologie, numărul tranzacţiilor cross-border va creşte în mod inevitabil. Strategii din Beijing încurajează companiile locale să câştige experienţă peste hotare în condiţiile în care aceştia încearcă să reorienteze economia chineză dinspre sectorul manufacturier către industriile high-tech.

 

 

“Nu există niciun motiv pentru care China nu ar putea considera acesta doar începutul unui val de achiziţii”, spune Kenneth Courtis, fost bancher Goldman Sachs. “Acest lucru se va întâmpla, unii se vor opune un timp, însă îl vor accepta într-un final”.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed