6 moduri în care gândesc diferit românii care au succes

Majoritatea informațiilor despre modul de gândire al oamenilor de succes vin din străinătate. Money.ro a stat de vorbă cu Marius Simon, coach, trainer și autor de programe de dezvoltare personală și fondator al site-ului nlpmania.ro, pentru a afla care sunt principalele diferențe de gândire dintre românii care au succes și cei care nu au succes.

 

  1. Oamenii care au succes caută soluții, ceilalți se concentrează pe greșeli. „Românilor le este dificil să se gândească la obiective, la a avea succes, pentru că am fost învățați din școală să fim atenți la lucrurile rele și să ne temem de lucrurile rele care ni se pot întâmpla”, spune Marius Simion. Aceste reguli mentale din copilărie ne domină apoi toată viața, dacă nu devenim conștienți de ele pentru a le schimba. Oamenii care au succes gândesc diferit: „ei se gândesc la soluții, nu-i interesează greșeala decât după ce au găsit o soluție pentru ea, pe când ceilalți se concentrează mai întâi să rezolve greșeala și după aceea să îmbunătățească lucrurile”, punctează trainerul. Potrivit acestuia, același motiv stă la baza fricii românilor de a vorbi în public: conaționalilor noștri le este frică să nu spună ceva greșit și să fie apoi criticați de cei din jur.

 

  1. Oamenii de succes știu să-și construiască relații, în timp ce restul se țin la distanță de a comunica. La bază stă tot temerea să nu cumva să greșească, afirmă Marius Simion. Însă, spune el, „cei care conduc majoritatea afacerilor de succes sunt persoane foarte comunicative și sociabile, sunt persoane care își comunică ușor ideile, pot să comunice pe limba celuilalt”. Trainerul susține că abilitatea de construi relații nu este înnăscută și se poate educa. Cum recunoști un om care știe să construiască relații? „Sunt oameni care, atunci când vorbești cu ei, îți rețin ușor numele, îți arată prin modul lor de a fi că sunt interesați de tine, pe când cei care nu construiesc ușor relații îți arată prin modul în care se comportă că nu sunt atât de interesați de tine”, conturează diferențele Marius Simion.

 

  1. Persoanele de succes se dezvoltă permanent, iar restul cred că știu suficient. „Oamenii care au succes nu se gândesc niciodată că au ajuns la a ști suficient. Întotdeauna ei au senzația că mai au de învățat nu dintr-o lipsă de încredere în sine, ci din faptul că sunt realiști și își dau seama că orice domeniu este într-o continuă dezvoltare”, spune expertul citat.

 

  1. Oamenii care au succes sunt deschiși la schimbare, ceilalți se tem de schimbare. Deseori, când cineva începe un business, se gândește că lucrurile vor fi mereu ca la început, fără să ia în calcul că peste câteva luni sau câțiva ani afacerea sa s-ar putea schimba complet. „Neavând informația că business-ul se schimbă, el încearcă să-și structureze businessul ca fiind cât mai stabil, pe când un business de succes permite cât mai multă flexibilitate”, subliniază Marius Simion cât este de important ca un manager să fie deschis spre schimbare. Totuși, spune el, „din păcate, majoritatea am fost învățați că stabilitatea este un factor bun în viață”. Doar că antreprenorii de succes știu că schimbarea este factorul bun. Statisticile arată că 95% dintre oameni sunt speriați de schimbare și doar 5% îmbrățișească cu plăcere schimbările din viața lor. Aceeași proporție se păstrează ca raport între cei care au succes și cei care nu au.

 

  1. Persoanele care au succes au viziune, spre deosebire de restul oamenilor care gândesc la scară redusă. „Oamenii de succes își gândesc viitorul pe termen lung, își gândesc cariera, viața pe termen lung și în dimensiuni mari. Oamenii care nu au succes se gândesc întotdeauna la cum să-și asigure minimul necesar. Ceilalți se gândesc cum să obțină ceva la care doar îți permiți să visezi, ceva imens. Cumva, unii țintesc foarte sus, iar unii foate jos. Unii au o viziune foarte largă, unii au o viziune foarte îngustă. Cu cât viziunea e mai îngustă, cu atât te programezi către un eșec”, arată coach-ul Marius Simion.

 

  1. Oamenii de succes nu se descurajează și învață din eșecuri, ceilalți renunță din cauza eșecului. „Oamenii care au succes în viață nu văd situațiile prin care trec ca fiind eșecuri, ci ca fiind un feedback din care au învățat ceva și știu ce trebuie să schimbe. Ceilalți văd aceeași situație ca pe un eșec din care trebuie să se retragă”, spune trainerul citat. Astfel, persoanele care văd că lucrurile sunt feedback transformă problemele în oportunități.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed