„Acţiunile ANAF împotriva evaziunii fiscale sunt normale”

‘Antifrauda face ceea ce trebuia să facă de 25 de ani încoace. Din păcate, o vreme îndelungată nu a luat măsuri de amplitudinea celor din prezent. Noi suntem perplecşi de amploarea unor evenimente care de fapt ar fi trebuit să se desfăşoare zilnic, pentru că sunt anumite industrii în România unde bonul fiscal este o raritate. În mod normal, eu m-aş fi aşteptat ca aceste lucruri să se întâmple de 25 de ani, zilnic, în România. Problema este că acum se întâmplă dintr-o dată, brusc, iar mediul de afaceri, aşa cum s-a aşezat el, într-un anumit fel, este surprins şi lovit de anumite măsuri, care sunt exagerate’, a menţionat Dragoş Doroş.

În opinia sa, dacă inspectorii antifraudă ‘fac, în general, un lucru bun’, exagerările sunt în cazul celor găsiţi cu sume minore, cum ar fi ‘exces în casă’.

‘Dacă se închid business-uri pentru aceste lucruri, vreme de o lună de zile, asta înseamnă măsuri care sunt exagerate. Dacă vreau să închid un business sau dacă vreau să constat evaziune fiscală la un business, asta este o chestiune de evoluţie. În momentul în care într-un restaurant s-a mai descoperit o sumă care nu era înregistrată, dacă şi a doua şi a treia oară s-a mai descoperit o sumă, înseamnă că acolo am o tendinţă şi este vorba despre evaziune fiscală. Dacă a venit o dată şi a găsit o sumă care nu este nici semnificativă, înseamnă că este vorba despre o eroare’, a mai spus reprezentantul KPMG România.

Acesta susţine că este de acord cu astfel de acţiuni, care sunt ‘perfect normale’. ‘Noi le percem ca anormale pentru că au lipsit, numai că este o exagerare în cazul celor găsiţi cu erori. Evaziunea fiscală se observă pe tendinţă: dacă s-a întâmplat şi azi, dacă s-a întâmplat şi ieri şi se întâmplă şi peste două luni, atunci nu ar trebui doar închis pentru o lună, ci închis permanent’, a mai spus Dragoş Doroş.

În ceea ce priveşte măsurile asigurătorii, reprezentantul KPMG România consideră că ‘ANAF exagerează probabil în multe cazuri în acest moment punând măsuri asigurătorii când nu e cazul’. ‘Efortul contribuabilului de a ridica aceste măsuri asigurătorii este disproporţionat de mare faţă de uşurinţa cu care se instituie acestea măsuri asigurătorii’, a mai spus Dragoş Doroş.

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul lunii aprilie, că la nivelul întregii ţări au fost sancţionate cu măsura suspendării activităţii 232 de firme, dintr-un milion de contribuabili, în urma campaniei ANAF împotriva evaziunii fiscale.

‘Susţin în continuare, şi îmi asum sigur şi înjurăturile de rigoare, faptul că în România e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, că legea este lege pentru toată lumea şi că evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut. (…) Important este ca în această campanie pe care o susţin să nu existe abuzuri şi exagerări. Prima exagerare este cu prigoana generală. Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării dintr-un milion de contribuabili, deci 232 în toată ţara. Dacă din 232, 150 probabil că meritau, ceilalţi … vreau să nu existe abuzuri’, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern din 2 aprilie.

Ponta a susţinut că încasările suplimentare de un miliard de euro la buget pe primele luni ale anului vin din combaterea marii evaziuni şi nu de pe urma sancţionării micilor agenţi economici.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed