Află gratuit dacă eşti expus la gazul cancerigen prezent în toate locuinţele

Lansarea proiectului de cercetare-inovare cu titlul “Sisteme inteligente privind siguranţa populaţiei prin controlul şi reducerea expunerii la radon corelate cu optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor din aglomerări urbane importante din România, acronim SMART-RAD-EN”, finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, are loc vineri, de la 10.00, la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

 

 

Proiectul SMART-RAD-EN are ca obiectiv principal creşterea siguranţei şi sănătăţii populaţiei, îmbunătăţirea calităţii mediului interior şi optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor prin dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni (CO2, CO, VOC) în 5 aglomerări urbane din România (Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara), pe baza cercetării inovatoare interdisciplinare.

 

Totodată, proiectul vizează crearea în cadrul beneficiarului Universitatea Babeş-Bolyai a unui nucleu de competenţă ştiinţifică şi tehnologică de înalt nivel, la standarde europene, în domeniul calităţii mediului interior, care să se alinieze cu cele mai importante centre de profil din Europa. Alături de experţii în radon (Prof. Dr. Carlos Sainz de la Universitatea Cantabria din Spania, CSII Dr. Ing. Alexandra Cucoş Dinu, Lect. Dr. Tiberius Dicu şi colegii de la UBB), în echipa interdisciplinară a proiectului vor fi implicaţi specialişti tehnici cu expertiză avansată în inginerie civilă şi automatizare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Prof. Dr. Cosmin Chiorean şi echipa, Conf. Dr. Silviu Folea) şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti (Conf. Dr. Tiberiu Catalina şi echipa de doctoranzi).

 

În cadrul evenimentului se va prezenta şi un moment comemorativ-omagial dedicat Prof. Univ. Dr. Constantin Cosma, pionier în cercetările de radon şi mentor al grupului de cercetare care implementează acest proiect.

 

Pericolul Radonului

 

Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu.

 

Uraniul se transformă în radiu, iar acesta în radon. Uraniu există în sol pentru că solul e format din roci care conţin uraniu. Solul conţine uraniu, radiu şi degajă radon. „Uraniul se găseşte peste tot, există şi în unghia noastră o mică cantitate de uraniu, dar acolo unde e acumulat în cantităţi mari avem zăcăminte de uraniu”, a explicat într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul” regratatul profesor Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, singura instituţie unde se cercetează nivelul de radon în România. El a precizat că radon există în fiecare locuinţă, însă trebuie să ne facem griji doar dacă se depăşeşte o anumită concetraţie.

 

Dintre cele 12 puncte ale Codului, la numărul 9 se arată: „Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atragea atenţia în 2009 (HANDBOOK ON INDOOR RADON- A PUBLIC HEALTH PERSPECTIVE) că „radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat. Radonul este mult mai probabil să provoace cancer pulmonar la persoanele care fumeaza sau care au fumat în trecut, decât la nefumători. Cu toate acestea, radonul este cauza principală a cancerului pulmonar la nefumători”. Raportul OMS analizează rezultatele studiilor realizate în Europa (2006), America de Nord (2005) şi China (2004).

 

„Există dovezi incontestabile că radonul acţionează ca o cauza a cancerului pulmonar în populaţia generală, la concentraţiile găsite în casele obişnuite”, arată OMS. În majoritatea statelor unde această problemă a fost conştientizată se recomandă ca de la concentraţia de 200 Bq/m3 (200 de unităţi de Radon pe metru cub de aer-nr) ar trebuie luate măsuri.

 

Impactul proiectului

 

Impactul şi beneficiile proiectului sunt puternic corelate cu legislaţia de radon pe care România trebuie să o introducă începând cu anul 2018. În acest sens, prezentul proiect reprezintă prima iniţiavă de sincronizare a României cu prevederile normative europene privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante (radon). Rezultatele ştiinţifice preconizate au un potenţial major de a aduce câştiguri considerabile în termeni de sănătate, cercetare, dezvoltare şi inovaţie tehnologică şi de a genera valoare economică, prin obligativitatea care va fi impusă legislativ în România începând cu 2018 – DIRECTIVA 2013/59/EURATOM. Prin acordurile de parteneriat încheiate cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) şi Institutul Naţional de Sănătate Publica (INSP), proiectul va contribui la crearea cadrului legislativ românesc pentru armonizarea programelor de eficienţă energetică a clădirilor cu reducerea poluării şi asigurarea unor standarde de calitate a mediului interior.

 

1.000 de case monitorizate

Beneficiari direcţi ai proiectului:

 

• 1000 de case din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara participante la proiect, care vor primi GRATUIT un inventar complet al poluării aerului de interior în corelaţie cu consumul de energie;

• 100 de case din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, în care se va implementa GRATUIT un sistem inteligent de monitorizare a poluării aerului de interior (radon, VOC, CO2, CO, temperatură, presiune, umiditate) cu transmitere la distanţă a datelor;

 

• 10 case din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, în care se vor implementa GRATUIT soluţii integrate eficiente energetic pentru controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni dezvoltate prin proiect. Indicatori de realizare/rezultat: 3 sisteme prototip de soluţii tehnice integrate; 10 case remediate; Hartă de risc penttru oraşele ţintă; 18 locuri de muncă nou create prin proiect în UBB; 3 Cereri de brevete; 25 de publicaţii ştiinţifice (15 articole în jurnale ISI); 2 propuneri de proiecte Orizont 2020. Valoarea totală a acestui proiect este de 8.925.250 lei, iar perioada de implementare este 01 septembrie 2016 – 31 august 2020.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed