Alarmă la TVA: încasările din iulie au scăzut cu 14% faţă de iulie 2015

0

 

În primele şapte luni din an bugetul general consolidat a pierdut 4,3 miliarde de lei din soldul fondurilor neram­bursabile primite de UE comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (un minus de 76%). În aceeaşi vreme pierderea de sume din veniturile din TVA este de 2,7 miliarde de lei (minus 10%).

 

Potrivit execuţiei bugetului general consolidat publicate de Ministerul Finanţelor, veniturile totale au scăzut pe primele şapte luni din an cu 2,4% (3,2 miliarde de lei), iar cheltuielile au crescut cu 4,7% (5,9 miliarde de lei). Deficitul bugetar se menţine însă extrem de strâns, la 0,23% în iulie faţă de 0,51% în iunie.

 

Deficitul este în primele şapte luni de 1,7 miliarde de lei, faţă de 3,8 miliarde de lei în iunie. În primele şase luni din an deficitul programat ar fi trebuit să fie de 1,9% din PIB (aproape 3% din PIB pe întreg anul). Ministerul Finanţelor nu explică această abatere majoră de la programarea de deficit.

 

Din date se vede că cea mai mare cădere în privinţa execuţiei cheltuielilor se înregistrează în programele derulate cu fondurile structurale ale UE (minus 1,6 miliarde de lei pe ambele exerciţii financiare, 2007 – 2013 şi 2014 – 2020). Aşadar, în vreme ce cheltuielile de capital (investiţii din buget) au crescut cu 23%, la şapte luni, an/an (până la un total de 5,2 miliarde de lei), cele cu programele au scăzut cu 20%, până la un total de 6,3 miliarde de lei (situaţie influenţată de căderea cu 76% a sumelor primite de la UE pe ambele exerciţii bugetare). Finanţele spun că cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost de 12,8 miliarde de lei, cu 2,7% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.