Alegeri Marea Britanie: Victorie pentru Conservatorii lui David Cameron

Acest sondaj, efectuat pe un eşantion de 22.000 de alegători, infirmă estimările anchetelor de opinie, care prognozau, timp de şase luni, o cursă mai strânsă între conservatori şi laburişti, scrie Agerpres.

Dacă amploarea victoriei conservatorilor se confirmă, premierul David Cameron va putea să obţină un al doilea mandat pe Downing Street, singur sau cu sprijinul aliaţilor.

Conservatorii britanici au produs marea surpriză apropiindu-se de majoritatea absolută în alegerile legislative, cu 316 locuri în parlament contra celor 239 câştigate de laburişti, în timp ce naţionaliştii din Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) au obţinut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoţiei, potrivit unui sondaj de opinie realizat de BBC joi seara la ieşirea de la urne, informează AFP.

Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) devine a treia forţă în parlamentul din Westminster. Cu toate acestea, liderul SNP, Nicolas Sturgeon, a îndemnat la prudenţă, exprimându-şi, într-o postare pe Twitter, dubiile cu privire la faptul că partidul său ar putea ocupa toate fotoliile rezervate scoţienilor, cu excepţia unuia.

Potrivit acestui sondaj realizat la ieşirea de la urne de principalele posturi de televiziune britanice, SNP şi-ar multiplica de peste 9 ori numărul de parlamentari comparativ cu 2010.

Liberalii democraţi nu ar obţine, în schimb, decât 10 locuri, în condiţiile în care aveau 56 de parlamentari în legislativul precedent. Partidul eurofob şi populist Ukip ar avea în continuare doi deputaţi.

‘Dacă aceste rezultate sunt exacte, aceasta înseamnă că alegerile au fost câştigate în mod clar de conservatori’, a declarat, la BBC, ministrul educaţiei din fostul guvern, Michael Gove.

Aritmetica electorală din Marea Britanie impune unui partid să obţină 326 de locuri pentru a putea guverna singur. Cu toate acestea, cu un scor de 316 deputaţi, conservatorii ar putea forma un guvern minoritar şi să se asigure, de la caz la caz, de sprijinul foştilor parteneri liberal-democraţi şi/sau al partidului protestant DUP nord-irlandez.

Ed Miliband spera, la finalul unei campanii mult mai dinamice decât cea a adversarului său, să-i aducă pe laburişti la putere. Din contră, David Cameron s-a străduit, în timpul campaniei sale şterse, să traducă în intenţii de vor succesele economice care îi pot face invidioşi pe majoritatea liderilor europeni.

Exit poll-ul BBC diferă semnificativ de rezultatele unui alt sondaj exit poll publicate de platforma YouGov, potrivit cărora conservatorii ar fi câştigat 284 de locuri în parlament, urmaţi de Laburişti cu 263, SNP – 48, Liberal-Democraţi – 31, UKIP – 2, respectiv Verzi – 1.

Peste 45 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne din Belfast la Cardiff, din Edimbourgh la Londra, în 50.000 de birouri de vot deschise în cele mai insolite locuri, cu urne în pub-uri, şcoli primare, biserici, într-un autobuz şcolar, o moară de vânt sau un templu hindus.

O realegere a lui Cameron ca premier ar reanima temerile în alte capitale europene, liderul conservator promiţând să desfăşoare până în 2017 un referendum în favoarea sau contra menţinerii Marii Britanii în UE.

Lira sterlină s-a apreciat cu peste 1% faţă de dolarul american după publicarea primului exit poll, la 1,54 dolari/liră, iar tranzacţiile futures pe bursa de la Londra anunţă creşteri consistente pentru principalii indici la deschidere.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed