Anghel (BVB): Listarea MedLife reprezintă un moment istoric pentru piaţa de capital

‘Este un moment istoric pentru piaţa de capital, pentru România. E o renaştere, aş putea spune, a acestei speranţe că antreprenori români în viitor vor putea avea acces la capital, vor putea să-şi dezvolte şi să-şi finanţeze afacerea sau, de ce nu, să achiziţioneze competitori căpătând masă critică şi astfel, în loc să fie pradă, să fie cei care au forţa să achiziţioneze, să consolideze, în loc să vină companii străine care să încerce să capete masă critică, au această şansă şi aici MedLife este acel deschizător de drum. Aş dori să mulţumesc acţionarilor care au avut încredere să listeze această companie şi care prin această tranzacţie au dat un exemplu. Sper că ‘s-a spart gheaţa’ pentru IPO de companii private. Sper că în viitor vom vedea din ce în ce mai multe’, a spus Anghel.

Ana Maria Mihăescu, chief resident representative al IFC pentru România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia şi Slovacia, a precizat că MedLife reprezintă un model de succes.

‘Pentru IFC, MedLife este un model de succes a ceea ce înseamnă dezvoltarea medicinii reale, a serviciilor de sănătate. În contractele tip ale societăţilor financiare internaţionale ca şi ale fondurilor de private equity există un exit (ieşire n.r.) prin piaţa de capital. Acum 10 ani, când am semnat împrumutul şi participaţiunea de capital cu MedLife, când avocaţii noştri se uitau la clauza de exit se spunea că aceasta este teoretică, nu se va întâmpla. Sunt extrem de bucuroasă că lucrul pe care l-am prevăzut s-a întâmplat chiar mai devreme’, a arătat Mihăescu.

MedLife a intrat de miercuri la tranzacţionare pe piaţa de capital românească cu simbolul ‘M’, după ce oferta a fost subscrisă, reiese din datele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acţionari ai MedLife, au anunţat vineri, 16 decembrie, preţul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acţiune.

Valoarea totală a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de acţiuni, reprezentând 44% din numărul total. Preţul final de ofertă implică o capitalizare de piaţă a companiei de 522,4 milioane lei. Fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participaţie în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC – 7,75%. Tranzacţionarea la bursă, sub simbolul M, se aşteaptă să înceapă pe 21 decembrie. Perioada de stabilizare pentru preţul acţiunilor se va încheia nu mai târziu de 20 ianuarie 2017.

Ca urmare a ofertei, acţionarii majoritari (familia Marcu) deţin 51% din capitalul social al MedLife şi IFC deţine cel puţin 5%. Familia Marcu şi IFC au fost de acord să ofere aranjamente obişnuite de interdicţie a înstrăinării acţiunilor pe o perioadă de 6 luni.

Profitul net al Grupului MedLife a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informaţiile publicate pe 6 decembrie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creştere cu 26,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Datoriile pe termen lung însumează peste 196,5 milioane de lei, în urcare cu 26,1%, în raport cu intervalul ianuarie – septembrie 2015.

Conform documentului, în luna octombrie, Grupul a tras o sumă suplimentară de 1,6 milioane de euro din împrumutul sindicalizat pentru a finanţa achiziţia Centrului Medical Panduri. De asemenea, în noiembrie, a rambursat 2,1 milioane de euro reprezentând sume datorate şi dobânzile acumulate din împrumuturi şi contracte de leasing financiar. În aceeaşi lună, Grupul a tras 4 milioane de euro din împrumutul încheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili în conturile bancare ale grupului. AGERPRES

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed