Apare o nouă structură – Garda Forestieră Națională

‘România câștigă o nouă luptă în războiul împotriva tăierilor ilegale de pădure! Mă bucur să vă anunț că Legea Gărzilor Forestiere a fost, în sfârșit, aprobată de Camera Deputaților. Încă de la preluarea mandatului, am luptat continuu să îi convingem pe parlamentari asupra necesității aprobării de urgență a acestui act normativ. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor — România a făcut câteva amendamente esențiale pe această Lege, pentru a putea avea criterii riguroase de selecție și performanță în această structură. Iată că munca noastră, de mai bine de 9 luni, a dat rezultate și Legea a trecut de Parlament’, a menționat Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a adăugat, totodată, că toți angajații Gărzii Forestiere Naționale vor fi evaluați în fiecare an și, în plus, vor beneficia de formare profesională continuă, dar și de dotări corespunzătoare pentru derularea activității.

‘Așadar, după promulgare, se va înființa Garda Forestieră Națională, o structură în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care va coordona activitatea celor 9 gărzi forestiere teritoriale. În plus, toți angajații Gărzilor vor fi supuși evaluării anuale de integritate și vor beneficia de formare profesională continuă. Astfel, aceste structuri-cheie pentru combaterea tăierilor ilegale vor dispune de personal integru și bine pregătit. Nu în ultimul rând, noua lege creează cadrul pentru dotarea corespunzătoare a Gărzilor Forestiere, inspectorii putând astfel să intervină mai rapid și mai eficient’, conform ministrului Mediului.

Încă de anul trecut, pe 20 octombrie, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere a fost adoptat de Senat, însă după trei săptămâni deputații din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au decis amânarea discutării acestui proiect.

Anul acesta, pe 16 mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat organizarea unui concurs pentru posturile vacante de inspector șef în cadrul Gărzilor Forestiere din Brașov, Oradea, Suceava și Ploiești. Activitatea Gărzilor va fi coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin secretarul de stat pentru Păduri și prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic și cinegetic din cadrul acesteia.

Gărzile Forestiere vor acoperi toate cele 43 de județe, plus municipiul București, și vor fi organizate în nouă sedii deschise în: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Timișoara.

Cele mai multe posturi vor fi la Garda forestieră Suceava (94 din care 86 personal silvic), urmată de Garda forestieră Brașov (90 posturi; 82 personal silvic) și Garda forestieră Cluj (70 posturi; 62 personal forestier).

Pe de altă parte, Gărzile forestiere din Oradea, Ploiești și București vor avea mai puțini angajați.

AGERPRES

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed