„Aruncam in sarcina generatiilor viitoare dezmatul nostru de azi”

0

„Mă uit la legea bugetului de stat (fără bugetul de asigurări sociale, bugete locale și bugete speciale) și văd că prevede venituri de 107,4 miliarde și cheltuieli de 126,5 miliarde de lei.

Asta înseamnă un deficit de 17,8%”, scrie Gabriel Biriș, pe contul său de Facebook.

 

În contextul respectiv, acesta susține faptul că raportarea deficitului bugetar la PIB este „puțintel cam eronată”, dându-ne senzația că „ne este bine când de fapt ne este rău”, „din ce în ce mai rău”.

 

În opinia expertului în fiscalitate, ar fi justificat un deficit bugetar relativ mare timp de mai mulți ani consecutivi, cu condiția ca deficitul să fie „justificat de investiții care să asigure creștere economică viitoare, creștere care să genereze banii necesari plății datoriilor”.

 

Însă, în situația în care se află România în prezent, „deficitul este complet imoral, aruncăm în sarcina generațiilor viitoare dezmățul nostru de azi… Mă rog, nu este chiar al nostru, ci al clasei politice, dar și aia tot de noi e pusă”, conchide Biriș.

 

Însă chiar și cifrele prevăzute în buget riscă destul de mult să nu fie respectate. După ce a analizat bugetul pe 2015, Consiliul Fiscal a declarat că, în opinia sa, ceşterea unor venituri în pare supraevaluată, în timp ce unele cheltuieli sunt subestimate

 

Pentru anul care a început, Guvernul se bazează pe un deficit al bugetului general în valoare de circa 13 miliarde de lei, echivalent cu 1,8% din PIB, adica 2,9 miliarde de euro, calculat conform cursului valutar pe care e construit bugetul din 2015.

 

Pentru a acoperi această gaură, Executivul intenționează să reducă ponderea împrumuturilor de pe piața externă, care au reprezentat principala sursă de finanțare a deficitului bugetar până anul trecut, în favoarea creșterii ponderii finanțării din surse interne.