Atenție la dobânzile creditelor mici!

Deși pare greu de crezut, pe piața bancară mai există încă Dobânzi Anuale Efective care ajung și la peste 150% și nu vorbim despre bănci mici, ci despre instituții de credit de dimensiuni semnificative. Aceste costuri sunt atinse, însă, doar în cazul împrumuturilor de valori mici contractate pe perioade scurte, adică tocmai „specialitatea“ majorității IFN-urilor din România. Analizând ofertele celor mai cunoscute cinci firme specializate în credite de consum (Provident, Cetelem, Easy Credit, Credius și Simplu Credit), am constatat că ele sunt foarte apropiate sau chiar mai avantajoase decât ale majorității băncilor active pe zona creditelor de consum.

Mai exact, pentru un împrumut în valoare de 1.000 de lei, o sumă care se apropie de media creditelor oferite de IFN-uri, băncile percep un DAE de până la 152%, în timp ce firmele citate mai sus au un cost anual situat între 50% și 104%.

Chiar și dacă luăm în calcul o sumă peste media oferită pe piața împrumuturilor nonbancare, adică 2.000 de lei, găsim bănci mari unde DAE se apropie de 50% în cazul unui împrumut pe o perioadă de un an. Explicația ține de modalitatea de calcul a Dobânzii Anuale Efective. Cu cât sunt mai mici sumele împrumutate și perioadele pe care se întinde creditul, cu atât DAE va fi mai mare. În plus, băncile aplică un comision fix de acordare a creditului a cărui pondere în suma împrumutată este cu atât mai mare cu cât principalul este mai mic.

 

mai multe, pe ROMÂNIA LIBERĂ

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed