Australia este următoarea Grecie?

După cum scrie „The Telegraph”, la finele primului trimestru al acestui an, datoria externă a Australiei a crescut până la un nivel record de 955 miliarde de dolari SUA. Această sumă reprezintă o pondere deja nesustenabilă de 60% din Produsul Intern Brut (PIB). Vestea proastă este că datoria externă a Australiei va continua să crească, iar moneda națională se va deprecia pentru a compensa declinul din industria minieră.

În plus, conform explicațiilor UBS, ciclurile de creștere a PIB-ului real al Chinei au devenit un motor important al creșterii PIB-ului Australiei în ultimii zece ani. În condițiile în care prețurile minereului de fier și al cărbunelui au ajuns la minime istorice, iar economia chineză se confruntă cu dificultăți, unii specialiști sunt de părere că situația cu care se confruntă Australia este chiar mai gravă decât a Greciei.

Problemele se văd deja în economia reală. Gina Rinehart, cea mai bogata femeie din Australia și șefa companiei miniere Hancock Perth, i-a șocat recent pe angajații săi, punându-i în situația să accepte o tăiere cu 10% a salariului sau să fie concediați.

Cifrele privind averea Ginei Rinehart sunt și ele grăitoare. Averea acesteia a scăzut de la aproximativ 30 miliarde dolari, acum trei ani, la doar 11 miliarde de dolari, anul acesta.

Potrivit „The Telegraph”, guvernul de la Canberra și Banca Centrală a Australiei au pariat pe faptul că deprecierea monedei naționale va ajuta țara să compenseze scăderea industriei miniere. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat în măsura în care s-ar fi dorit.

În aceste condiții, și deficitul comercial al Australiei a atins un nivel record de 4,14 miliarde de dolari, în luna aprilie a acestui an. Specialiștii estimează că deficitul comercial al țării va continua să se adâncească. Dacă, în 2011, prețul fierului era de 180 dolari pe tonă, acum se comercializează la circa 50 de dolari pe tonă.

Și cărbunele destinat încălzirii a pierdut mult la preț de la aproximativ 150 dolari/tonă, acum patru ani, la aproximativ 60 dolari/tonă în prezent.

Reputatul economist australian Stephen Koukoulas a scris recent despre pericolele pe care le presupune creșterea necontrolată a datoriei externe pentru generațiile viitoare. Astfel, potrivit economistuliu, ar putea urma o perioadă prelungită de prețuri scăzute ale materiilor prime, iar Australia s-ar putea transforma chiar în versiunea asiatică a Greciei, China fiind în rolul bancherului de ultimă instanță, echivalentul Uniunii Europene.

Marea problemă a Australiei este că, în ciuda unor decenii întregi în care au făcut eforturi pentru a-și diversifica economia, aceasta seamănă acum și mai mult cu o economie a petrodolarilor din Orientul Mijlociu, însă fără rezervele valutare uriașe de care dispun acestea, pentru a acoperi nevoile țării în cazul prăbușirii prețurilor mărfurilor pe piețele externe.

Astfel, singura soluție pentru Australia este acum să se împrumute și mai mult pentru a menține nivelul de trai cu care s-a obișnuit țara, pe care chiar și unii greci l-ar considera nesustenabil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed