Avem mult grâu în acest an, dar vindem puțin și ieftin

În același timp, cantitatea de cereale trimisă de România în străinătate a ajuns la 4,3 milioane de tone, în scădere cu 6,5% față de primul semestru din 2015.

 
Astfel, prețul mediu de achiziție pe kilogram a fost de 19 eurocenți în prima jumătate a anului, față de 20 de eurocenți în perioada corespunzătoare de anul trecut.

 

Valoarea exporturilor în primele trei piețe externe de cereale ale României a scăzut de la 287 milioane euro, în prima jumătate a anului trecut, până la 251 milioane euro în primul semestru din 2016, arată statisticile oficiale.

 

Reducerea sumelor încasate a fost influențată de scăderea volumelor exportate pe cele trei piețe, la 1,5 milioane de tone, de la 1,66 milioane de tone în perioada ianuarie-iunie 2015.

 

În prima jumătate a anului trecut, principalele piețe de export pentru cerealele românești au fost Egipt, cu un volum de 685.000 tone, Turcia (541.000 tone) și Spania (437.000 tone).

 

După valoarea sumelor încasate, exporturile de grâne în Egipt a adus cele mai mari încasări traderilor de pe piața românească, de 129 milioane euro, în timp ce exporturile în Turcia au însumat 89 milioane euro, iar cele în Spania – 69 milioane euro.

 

În prima jumătate a acestui an, principalii clienți ai României pentru cererale au fost Egipt (594.000 tone), Iordania (547.000 tone) și Libia (362.000 tone).

 

În al doilea semestru, exporturile de grâu către Egipt au fost afectate de introducerea unei politici a toleranței zero față de cornul secarei, un parazit al grâului, în 31 august.

 

După această dată, Egiptul a respins cantități de grâu de la principalii furnizori, inclusiv din România. Politica a fost anulată după aproape o lună.

 

În acest an fermierii români au obținut o recoltă-record de grâu, de 8,42 de milioane de tone, în creștere cu 7,3% față de producția obținută în 2015.

 

De asemenea, producția de rapiță a României a crescut în acest an cu 38%, până la 1,26 milioane tone.

 

Totuși, România continuă să aibă randamente mult mai slabe comparativ cu statele dezvoltate din vestul Europei la majoritatea culturilor agricole.
Recent, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a afirmat că randamentul agricol al României la culturile de porumb se situează la jumătate față de cel obținut de țările dezvoltate, deși România are un sfert din suprafața agricolă cultivată cu porumb la nivel european.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed