Avem o treime din totalul fermelor din UE. De ce importăm alimente?

România are o treime (33,5%) din numărul total de ferme din Uniunea Europeană, în 2013, în timp ce Polonia ocupă locul doi (13,2), majoritatea fermelor din cele două state fiind considerate gospodării de subzistenţă.

 

În ceea ce priveşte terenul agricol utilizat, cele mai mari procente au fost înregistrate de Franţa (15,9%), urmată de Spania (13,3%), iar România are 7,5%.

 

Standardul de producţie în Uniunea Europeană (UE) a crescut cu aproape 56% între 2005 şi 2013, cu excepţia României, unde fermele au raportat o producţie medie de 3.300 de euro. Comparativ cu Olanda, unde fermele au o producţie de peste 300.000 de euro, mărimea economică medie a celor din România este de 92 de ori mai mică.

 

În nouă state membre UE, printre care şi România (68,7% din numărul total de ferme) şi Ungaria (67,6% din numărul total de ferme), cele mai întâlnite dimensiuni economice ale fermelor le vizau pe cele cu o producţie sub 2.000 de euro.

 

Fermele din statele din vestul Uniunii Europene au tendinţa de a fi mai mari ca dimensiuni economice decât cele din ţările care au aderat după 2004, notează Eurostat.

 

Cele opt regiuni ale României figurează pe lista care include fermele cu o producţie sub 5.000 de euro. Regiunea cu cel mai mic nivel de producţie pe fermă (2.600 de euro) este sud-vestul Olteniei.

 

O caracteristică a fermelor foarte mici este reprezentată de faptul că ele sunt, adesea, gospodării de subzistenţă. La nivelul Uniunii Europene, peste 74% din fermele foarte mici din punctul de vedere al producţiei, consumau, în 2013, mai mult de jumătate din propria producţie, în timp ce aproape 43% din fermele mici erau clasate în categoria de subzistenţă. Peste 90% din fermele foarte mici din Letonia, România şi Slovenia sunt gospodării de subzistenţă, potrivit datelor Eurostat din 2013.

 

De asemenea, România are o parte semnificativă din forţa de muncă înregistrată la nivel european. Din cele 9,5 milioane de angajaţi în fermele din Uniunea Europeană, în 2013, în Polonia erau peste 20% din total, iar în România, 16,3%.

 

Mai mult de jumătate din managerii fermelor mari din România avea sub 35 de ani, în 2013.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed