AVERTISMENTUL lui Erbașu: Riscăm o nouă bulă imobiliară

“Principala problemă în România este ca de aproximativ doi ani industria construcţiilor funcţionează cu un singur motor – cel din rezidenţial, birouri, centre comerciale sau industrial. Aceste sectoare au avantajul de a fi extrem de dinamice, de a fi relativ uşor de executat şi de derulat, aici nu există o birocraţie atât de mare ca în cazul proiectelorcelor cu statul, dar pentru constructor este o apăsare financiară extremă. Atâta timp cât pe piaţă nu există şi alte categorii de construcţii, investitorii din zona imobiliară îşi permit să facă presiune pe preţ, iar constructorii au acceptat să lucreze la preţuri mai mici decât costurile”, spune Cristian Erbașu, potrivit wall-street.ro.

După efervescenţa anunţată de investitori, în goană după noi proiecte cu specific comercial (birouri, centre logistice sau mall-uri – n.red.), ultimele luni pe piaţă construcţiilor au condus la un “revers al medaliei”.

“După tot acest val de investiţii în zona privată, dezvoltatorii s-au confruntat cu o mare problemă, aceea în care constructorii nu au putut finaliza lucrările, în lipsa de capital, au intrat în faliment, iar investitorii s-au văzut forţaţi să schimbe constructorii în mijlocul proiectului. Lipsa forţei de muncă din construcţii a condus la o creştere a salariilor în domeniu. În proiectele mari este o disperare, chiar o psihoză. (…) Investitorii trebuie să înţeleagă că pentru evitarea unei bule imobiliare trebuie să îşi diminueze profitul şi nu să crească preţurile, pentru că au o marjă suficient de mare cât să poată suporta aceste creşteri de preţuri venite din partea forţei de muncă”, a adăugat antreprenorul român.

Cristian Erbașu susţine că atâta timp cât dezvoltatorii imobiliari vor continua să crească preţurile cerute pentru locuinţe, această strategie nu va influenţa în mod pozitiv piaţa.

“Este foarte posibil ca dezvoltatorii să aibă succes într-o primă fază, prin decizia de a mari preţurile, însă dacă apartamentele vor depăşi cu mult pragul de 1.000 de euro/mp, exceptând zonele centrale, situaţia din piaţă construcţiilor se va agrava necontrolat şi vom asista la o nouă criză de proporţii în domeniu. Există riscul unei bule, care în cele din urmă îi va trăsni tot pe investitori, iar ulterior constructorii vor fi loviţi din plin”, a mai adăugat specialistul în construcţii.

Cristian Erbașu atrage atenţia ca investitorii, dezvoltatorii şi tot lanţul implicat în procesul de dezvoltare a sectorului construcţiilor trebuie să se uite cu mare atenţie în urmă şi să înveţe din greşelile trecutului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed