Bancherul care a adus in Romania furtuna creditelor in franci elvetieni

Banca cu capital unguresc OTP Bank a intrat în România în anul 2004. Din 2005 la cârma diviziei de Retail a OTP România a fost numit Laszlo Diosi, care ulterior, din 2007, a devenit președintele OTP Bank România.

 

Tot din 2005, OTP Bank a atacat „zona de retail cu o oferta inedită: credite în franci elvețieni, la cele mai mici dobânzi nominale – 7,5% la creditul pentru nevoi personale, 7% la creditul pentru nevoi personale cu garanție ipotecară și 6,5% pe an la creditul ipotecar”, după cum scrie un articol din aceas perioadă, publicat de „Ziarul Financiar”.

 

„OTP este prima bancă în a cărei ofertă standard intră credite în franci elvețieni, aducând un model răspândit pe piața bancară din Ungaria. Francul elvețian este perceput ca o monedă mai stabilă în raport cu accesele de volatilitate ale cotațiilor euro/dolar”, se mai arată în articolul citat, care a fost publicat pe 16 noiembrie 2005.

 

Așadar, OTP Bank este instituția financiară care a adus la noi în țară pentru prima dată împrumuturile în moneda elvețiană. Iar șeful diviziei de retail era, în acea perioadă, Laszlo Diosi.

 

„Acesta este primul pas dintr-o serie de acțiuni menite să ne aducă mai aproape de cota de piață propusă, adică 4-5%. Dacă până la acest moment ne-am făcut temele, analizând îndeaproape piața de retail din România, acum suntem pregătiți să ne întampinăm clienții cu o ofertă avantajoasă”, a declarat Laszlo Diosi, vicepreședinte al OTP Bank România, responsabil cu Divizia Retail”, scria „Ziarul Financiar”, în 2005.

 

Prima campanie de intrare pe zona de retail s-a desfășurat până pe 16 decembrie 2005, prin rețeaua de 23 de unități pe care le avea OTP Bank, la acel moment, șase fiind localizate în Capitală.

 

Ulterior, alături de OTP Bank au început să ofere credite în franci elvețieni și alte bănci de pe piața locală. Însă doar câteva dintre ele se remarcă printr-o expunere periculoasă la acest tip de credite care au devenit extrem de riscante odată cu recenta apreciere puternică a francului elvețian.

 

Marea majoritate a împrumuturilor în franci este concentrată în portofoliile a șase bănci: Volksbank, OTP Bank, Raiffeisen, Piraeus Bank şi Banca Românească. Se pare că, din numărul total de aproximativ 150.000 de români care au luat credite în franci elvețieni, în acest moment mai dețin acest tip de împrumuturi circa 75.500 persoane. Mulți debitori făcuseră deja refinanțări ale creditelor în franci cu credite în euro sau lei.

 

Analiștii economici sunt de părere că singura soluție viabilă în această situație este o negociere deschisă între bancă și datornic pentru a ajunge la o soluție de compromis, care să-l ajute pe client, dar și să poată fi implementată de bancă.

 

Deja, o parte dintre băncile cu expunere mare pe creditele în franci elvețieni au oferit soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed