BNR dezvăluie care sunt cele mai mari probleme ale băncilor

0

Specialiştii de la BNR consideră că efor­tul băn­cilor comerciale de a sprijini debitorii s-a ma­nifestat, dar nu întotdeauna s-a dovedit efi­cient având în vedere că cele mai multe cre­dite restructurate sunt neperformante (75%, în ianuarie 2017), iar numărul şi volu­mul cre­di­te­lor restructurate de cel puţin două ori sunt con­­sistente (63%, respectiv 58%, ianuarie 2017).

 

Din cei circa 83.000 de debitori restruc­tu­raţi, 90% sunt persoane fizice. Iar o parte din­tre aceşti debitori au deschise proceduri de exe­cutare silită, respectiv 4.205 în decembrie 2016, reiese din cel mai recent raport asupra sta­bilităţii financiare.

 

În timp ce sistemul bancar românesc are indi­catori prudenţiali de solvabilitate, profita­bi­li­tate şi structura bilanţului mai buni decât me­dia europeană, calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei cre­ditelor neperformante şi a ratei creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt mult peste nivelul mediu din UE. Rata restruc­tu­rărilor, calculată ca raport în­tre credite restruc­tu­rate şi total credite, este în „banda roşie de semnal“ a Autorităţii Ban­ca­­re Europene (de 4%), atingând 6,5% în ia­nua­rie 2017, iar trendul este ascendent. Toa­te ti­­purile de portofolii prezintă rate ale re­struc­tu­ră­rilor peste pragul de semnal de 4%, ajun­gând la 12,2% pentru companii, respectiv 4,4% în ca­­zul populaţiei, conform datelor băncii centrale.