Bomba economică cu ceas de la Palatul Victoria: Deși o treime din pensii sunt plătite din bani împrumutați, Guvernul Grindeanu majorează pensiile minime cu 30 la sută

Deși o treime de pensii sunt plătite cu bani împrumutaţi, Guvernul Grindeanu va aplica, de la 1 martie, majorarea pensiei sociale minime cu 30%, ce va fi urmată de o nouă majorare a punctului de pensie, la 1 iulie. În plus, se intenționează creșterea salariului minim brut pentru angajaţii publici la 1.750 lei.

Potrivit unei decizii prevăzute şi în programul de guvernare al PSD, de la 1 martie, pensia socială minimă va fi indexată de la 400 la 520 de lei, de această creștere urmând să beneficieze 1.022.168 de români, potrivit datelor prezentate de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Pensia socială minimă a fost introdusă de Guvernul Boc în 2009, pentru a compensa veniturile celor care fie au lucrat la negru, fie nu au muncit suficient astfel încât să realizeze stagiul complet de cotizare. Ea se acordă de la bugetul de stat ca diferenţă între plafonul social de 520 de lei şi nivelul pensiei cuvenite prin contribuţii.

Datele Consiliului Fiscal, consultate de „România liberăº, arată că această măsură care va intra în vigoare de la 1 martie va avea un impact bugetar de 1,022 miliarde lei (0,15% din PIB). Să nu uităm că, de asemenea, este prevăzută şi majorarea punctului de pensie la 1.000 lei, de la 1 iulie, decizie care iarăşi va presupune un efort suplimentar cu plata pensiilor de 2,615 miliarde lei (0,32% din PIB).

Aceste majorări sunt justificate pentru o pătură socială care trăieşte la limita subzistenţei (circa 90% din pensionari aveau o pensie de cel mult 1.500 lei, în 2016), însă vin într-un context în care şi aşa deficitul la sistemul de pensii a fost anul trecut de peste 4 miliarde de euro. România se afla la finele lui 2016 în situaţia în care o treime din pensii se plăteau din bani împrumutaţi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, agregate de Consiliul Fiscal. Astfel, pentru plata tuturor pensiilor, inclusiv a celor din Ministerul Afacerilor Interne sau SRI, s-au cheltuit anul trecut 57 miliarde de lei, în timp ce veniturile din contribuţiile CAS au fost de doar 38 miliarde lei. Rezultă un deficit de 19 miliarde de lei, bani care au trebuit să fie împrumutaţi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed