Businessul cu cai, o pasiune cu profit

Totusi, dupa doi ani de investitii care au ajuns, in prezent, la un total de aproape un milion de euro, anul acesta va fi primul an de profit, aducand in buzunarul proprietarului un castig de 90.000 de euro. “Am vazut in acest club o afacere si se pare ca este una foarte buna. Nu este o afacere spectaculoasa, de genul celor imobiliare sau al celei din comert, care-ti aduce venituri foarte multe, intr-un timp scurt. Pe termen lung insa, se pare ca este o afacere profitabila”, spune Nicu Ceausescu (47 de ani), care este nepotul fostilor dictatori ai Romaniei, Elena si Nicolae Ceausescu.

Primii cai i-a cumparat in ‘97-’98 din Germania, cu intentia de a pastra unul si “de a face bani de pe urma celorlati doi”: prin participarea cailor la competitii, valoarea lor crestea si apoi urma sa ii vanda la un pret mai mare. Dar, dupa ce si-a crescut caii in diverse ferme, platind pensiune si antrenori, Ceausescu s-a decis sa-si faca propria afacere, Clubul de Echitatie Agro International, deschis in septembrie 2006. Primii bani investiti au fost 500.000 de euro, obtinuti prin credite si care au fost folositi pentru amenajarea unui teren “plin de gropi si gauri” din apropierea centurii Bucurestiului, in zona Otopeni. Investitiile au continuat si au ajuns pana in prezent la peste 900.000 de euro.

Clubul detine 40 de boxe pentru cai, iar alte 41 sunt in curs de finalizare. Chiar din faza de proiect, la fel ca in imobiliare, 30 de boxe au fost deja solicitate, si asta fara publicitate, clubul fiind frecventat doar de cunostinte. Patronul estimeaza ca va mai investi inca 200.000-250.000 de euro in servicii conexe, intentionand sa deschida un restaurant si locuri de joaca pentru copii. Cu toate ca, pana in prezent, a amortizat doar o mica parte din investitie, Ceausescu este optimist ca-si va recupera investitia in sapte ani, urmand sa treaca pe profit din acest an, din luna iunie. El estimeaza ca la sfarsitul anului, dupa plata taxelor, a salariilor celor sase angajati si a datoriilor la banca, va ramane in buzunar cu 90.000 de euro. La Clubul de Echitatie Agro International, pensiunea completa a unui cal pe o luna costa 300 de euro (fara TVA), cam aceeasi suma pe care un chirias o plateste pentru o garsoniera in Capitala, in acelasi interval de timp. Pentru aceasta, calul are asigurata o boxa, manej acoperit pentru sezonul rece, un teren de antrenament in aer liber, o masina de plimbat caii, dusuri, un solar pentru uscare si incalzire, spatii de pastrare a harnasamentelor, vestiar si doi medici veterinari. Intretinerea cabalinelor in Romania ar putea parea costisitoare, insa pensiunea unui cal costa la noi de trei ori mai putin decat in Occident, spune Ceausescu. O alta sursa de venit in acest business este inchirierea cailor de agrement. Astfel, o plimbare (asistata de instructor) costa 50 de lei, iar un abonament de o luna, 500 lei (se ofera, ca bonus, o sedinta gratuita).

Concursurile figureaza si ele in plan, iar Nicu Ceausescu tinteste atat campionate pentru profesionisti, cat si competitii pentru amatori. De altfel, patronul clubului isi continua activitatea de baza, cu care a inceput in urma cu 18 ani: ii cumpara, ii antreneaza, ii inscrie in competitie. Cu alte cuvinte, le creste valoarea, apoi ii vinde.

Context Cluburile de stat “gafaie”
Activitatea cluburilor de stat de echitatie s-a redus semnificativ in ultima vreme. Societatea Nationala “Cai de Rasa” SA a fost desfiintata in 2002, iar hergheliile acesteia au fost preluate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva. “Trendul actual este extrem de pozitiv la nivelul cluburilor private, in timp ce structurile de drept public gafaie, traind mai cu seama prin diverse parteneriate cu proprietari ai caror cai se afla in pensiune”, a spus pentru Business Standard Alexandru Iavorovski, secretarul general al Federatiei Ecvestre Romane (FER). Acesta considera ca, din cauza unui deficit numeric si calitativ al cailor de competitie de la cluburile de stat, dar si din cauza lipsei de competenta a personalului, a scazut si performanta Romaniei in competitiile internationale de profil. In acest context, spune oficialul FER, aparitia cluburilor private de echitatie cu oferte de servicii si facilitati moderne si, de asemenea, managementul sportiv (organizare de competitii) reprezinta o sansa pentru sportul ecvestru din Romania si, in functie de evolutia gusturilor romanilor, un business profitabil. Nu intotdeauna, insa, motivatia patronilor de baze hipice este sanatoasa. “Unele initiative sunt efemere, au o geometrie a implicarii si a finantarii bizar de fluctuanta. Adesea, motorul concurential este snobismul, fundamentarea investitiei lipseste”, a adaugat Iavorovski. Primul club privat de echitatie din Romania, Hermes, a fost deschis in 1993, la Slobozia. Alte astfel de cluburi sunt la Timisoara, Sfantu-Gheorghe, Sibiu, Piatra Neamt sau Dumbrava. In prezent, Bucurestiul si imprejurimile dispun de 12 cluburi private de echitatie.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed