BVB înregistrează cel mai mare randament din UE

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET, a înregistrat maximul ultimilor nouă ani la începutul acestei luni, când a ajuns la 8.229 puncte. Nivelul este rezultatul unui prim trimestru foarte bun pentru piaţa de capital, perioadă în care a reuşit să crească mai mult decât pieţele din regiune, inclusiv cea de Polonia.

 

BET, indicele care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii listate, a crescut în primele trei luni cu 13,9%, cea mai mare apreciere dintre pieţele din Uniunea Europeană. În aceeaşi perioadă, principalul indice al bursei din Varşovia a urcat cu 11,7%, cel din Bulgaria cu 8,1%, cel din Cehia cu 6,5%, iar cel al bursei din Ungaria s-a depreciat cu 1,15%.

 

Primul trimestru nu a fost pozitiv doar pentru valoarea indicilor şi a acţiunilor, ci şi pentru volum şi valoare. Pe piaţa reglementată a BVB au fost înregistrate 212.000 tranzacţii, cele mai mult din ultimii şapte ani, iar valoarea totală tranzacţionată s-a ridicat la 2,4 miliarde lei, rezultând cel mai bun trimestru din ultimii şase ani.

 

„Faptul că am avut cele mai mari creşteri de la nivelul Uniunii Europene şi că am avut o creştere chiar şi peste cea a celei mai mari pieţe din regiune, Polonia, reprezintă un semnal puternic pe care investitorii îl au în legătură cu evoluţia pieţei de capital româneşti“, spune Ludwik Sobolewski, CEO al BVB. În fapt, anul acesta pare că s-au aliniat toate stelele pentru bursa de valori autohtonă, pornind de la evoluţia macroeconomică pozitivă, continuând cu politica de dividend favorabilă investitorilor şi acţionarilor şi culminând cu paşii făcuţi în direcţia promovării pieţei la statutul de emergent, care va aduce un nou val de investitori mari pe piaţa noastră.

 

Creşterile au ridicat din nou bursa la vârful randamentelor comparativ cu fondurile mutuale cu active în alte instrumente (obligaţiuni sau certificate de trezorerie). Faţă de câştigurile oferite de depozitele bancare la termen nici nu se mai pune problema, aceastea aflându-se în continuare la minime, lucru bun pentru cei care intenţionează să contracteze credite, dar nu la fel de bun pentru cei care îşi păstrează economiile în seifurile băncilor.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed