Calin Rangu, despre guvernanta corporativa: Activitatea devine mult mai birocratica

Acesta a citit o definitie folosita in Statele Unite, in celebrele cursuri de guvernanta corporatista si risk management, pentru ca toata aceasta filosofie a guvernantei corporatiste a ajuns in Europa, dupa ce au pornit scandalurile in America, fiind exportata prin Basel II in banci si Solvency II in piata de asigurari: „Guvernanta corporativa reprezinta procesele, sistemele si controalele puse in aplicare pentru a conduce si a controla o organizatie in scopuri de a creste performanta si valoarea investitiei si depinde de performanta conducerii Consiliului de Administratie, eficienta raportarilor interne, gestionarea riscurilor si controlul intern”.

Calin Rangu a subliniat ca guvernanta se refera foarte mult la procese. „Procesele dintr-o organizatie trebuie sa fie transpuse foarte clar si documentate in proceduri interne, in moduri de lucru, care sa fie controlabile”.

„O definitie mai generala ar fi ca guvernanta aplica niste „best practice-uri” in sistemul de organizare interna si dezvolta cultura organizationala, astfel incat beneficiile pentru actionari sa fie maxime. In zona de asigurari se mai adauga si componenta sociala pe langa beneficiile actionarilor”, a mai spus Calin RANGU, in cadrul „Scolii pentru Jurnalisti”, organizata de UNSAR.

El a amintit ca Solvency II aduce o premiera in ceea ce priveste modul de supraveghere – supravegherea trece de la una de conformitate la o supraveghere bazata pe riscuri. „Riscurile sunt cele ale companiei, numai ca aceasta trebuie sa si le identifice singura si sa le documenteze in documentul care se numeste ORSA – autoevaluarea riscurilor in cadrul companiei. Cand ASF merge in control sau primeste raportarile conform Solvency II, primeste acest document pe care il analizeaza”, a explicat oficialul Autoritatii.

In ceeea ce priveste spravegherea bazata pe riscuri, nu numai asiguratorii, dar si brokerii trebuie sa se conformeze noilor reglementari. „Activitatea devine mult mai birocratica. Este depus mai mult timp pentru zona organizatorica, zona de control, decat pe zona de vanzare. Lucru care pe de-o parte poate sa creasca si cheltuielile, dar trebuie sa creasca si gradul de responsabilitate, respectiv calitatea”, a spus Calin RANGU.

Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanta corporativa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017 pentru toate entitatile supravegheate de ASF. Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa depuna declaratii prin care sa arate in ce masura respecta noul Regulament privind aplicarea principiilor de guvernanta corporativa adoptat de Consiliul ASF in spiritul obiectivelor de crestere a transparentei si de promovare a increderii in aceste piete.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed