Când Deutsche Bank cade, chiar şi pe burse, se cutremură tot sistemul bancar european

 

În SUA DB este ame­ninţată de auto­rităţi cu o amendă record de 14 mi­li­arde de dolari din cauza unor nereguli în vânzarea unor credite ipotecare înainte de marea criză.  Instituţia a pus deoparte pentru acoperirea costurilor litigiilor doar 5,5 mld. euro. Banca s-ar putea con­frunta cu alte anchete costi­sitoare, fiind suspec­tată, printre altele, de manipulare pe piaţa valutară, mani­pu­larea cotaţiilor meta­le­lor preţioase şi că a transferat miliarde de do­lari în afara Rusiei, notează The Guardian, citat de ZF

 

Încrederea în Deutsche a fost zdruncinată şi mai mult săptămâna trecută când presa germană a indicat că Angela Merkel, cancelarul Ger­maniei, a exclus orice fel de asistenţă din partea statului pentru bancă, cel puţin până la alegerile federale din septembrie 2017. Revista Focus a scris că Merkel a refuzat să intervină în disputa pe care DB o are cu autorităţile americane.

 

Acţiunile Deutsche au scăzut ieri cu mai mult de 6%, iar de la începutul anu­lui şi-au pierdut mai mult de jumătate din valoare.

 

„Drama care înconjoară Deutsche Bank aduce în centrul atenţiei din nou sectorul financiar euro­pean“, spune Michael Woisch­neck, manager de fonduri la Lampe Asset Management. „Te face să te întrebi care este situaţia la alte bănci cu activităţi semnificative pe piaţa de capital. De asemenea, in­trăm într-un trimestru cu multe riscuri politice, şi mă aştept la volatilitate crescută“, a explicat el pentru Bloomberg. Acţiunile băncii italiene UniCredit, ale celei britanice Lloyds, ale celei franceze Paribas şi ale Santander din Spania au înregistrat ieri scăderi de 3% sau chiar mai mari.

 

Indicatorul evoluţiei băncilor europene este cu aproximativ 20% sub nivelul la care a început anul – băncile sunt sectorul bursier cu cea mai slabă evoluţie până acum în 2016.

 

„Băncile sunt într-o formă proastă“, comentează pentru Reu­ters Rupert Baker, analist la Mirabaud Securities.

 

Din punctul de vedere al CEO-ului DB John Cryan, situaţia băncii sale nu este deloc tragică. În februarie el şi-a asigurat angajaţii că banca este „tare ca o stâncă”.

 

Ieri DB a anunţat că CEO-ul Cryan nu a discutat niciodată cu guvernul german posibilitatea unui ajutor cu problemele din SUA.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed