Casa Albă: Vom răspunde la atacurile cibernetice ale Rusiei

Guvernul SUA a acuzat în mod oficial Rusia, vineri, de o campanie de atacuri cibernetice asupra organizaţiilor Partidului Democrat, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

 

Răspunsul va fi „proporţional”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă Josh Earnest, fără să detalieze. El a precizat că acţiunile nu vor fi probabil anunţate din timp şi este posibil să nu fie făcute niciodată publice. Vorbind cu reporterii, în drumul către un eveniment din cadrul campaniei electorale, Earnest a spus că un „registru” de posibile răspunsuri este pe masă.

 

Prin anunţul de vineri, a fost prima dată când guvernul american a dat vina în mod public pe o altă ţară pentru atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa alegerile din SUA. Declaraţia comună a Departamentului de Securitate Internă şi Biroului directorului Agenţiei Naţionale de Informaţii a menţionat nu numai că oficialii sunt siguri că atacurile asupra grupurilor politice democratice şi oficialilor campaniei proveneau de la niveluri înalte din guvernul rus, dar şi că publicarea online a acestor e-mailuri a fost o parte a efortului.

 

„Recentele dezvăluiri ale unor presupuse e-mailuri interceptate pe site-uri cum ar fi DCLeaks.com şi WikiLeaks şi de către persoana online Guccifer 2.0 sunt în concordanţă cu metodele şi motivaţiile eforturilor ruseşti”, se preciza în declaraţie. Consilierul naţional de securitate Lisa Monaco a menţionat pentru Washington Post, săptămâna trecută, ce ar putea face guvernul în general ca răspuns la aceste atacuri.

 

„Vom răspunde într-un timp, loc şi mod ales de noi, iar când vom face acest lucru vom lua în considerare o gamă completă de instrumente: economice, diplomatice, de drept penal, militare, iar unele dintre aceste reacţii pot fi publice, însă unele dintre ele nu pot fi „, a spus Monaco. Monaco a declarat că gama de opţiuni mai include canale diplomatice private, operaţiuni de informaţii, urmăriri şi sancţiuni – toate ţinând cont de consideraţii mai largi pe scena mondială.

 

„Vom acţiona în mod responsabil, proporţional, şi vom face acest lucru într-un timp şi loc ales de noi”, a spus Monaco, precizând: „Trebuie să ne ghidăm şi să ne concentrăm în principal pe ceea ce reprezintă interesul naţional de securitate al Statelor Unite. Acesta este Steaua Nordului pentru aceste discuţii”.

 

Întrebat despre acuzaţiile americane, ambasadorul Moscovei în SUA, Serghei Kislyak, a declarat marţi că „nu este corect, iar dacă este vorba de implicarea în alegerile din Statele Unite” este ceva ce el nu doreşte să discute.”

 

Preşedintele Barack Obama a semnat un ordin executiv în aprilie 2015 prin care autoriza o nouă putere responsabilă de sancţiuni, care să permită răspunsul la atacurile cibernetice. Aceasta nu a fost însă folosită niciodată. Promisiunea de represalii a venit în aceeaşi zi în care o nouă tranşă de e-mailuri furate de la preşedintele de campanie Hillary Clinton, John Podesta, a fost publicată pe Wikileaks, a treia astfel de eliberare de e-mailuri piratate.

 

Citeste mai mult: adev.ro/oewupx

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed