Cât te costă să transformi RCA în CASCO

 

Ce este decontarea directă

 

Decontarea directă presupune ca asigurarea RCA să capete valenţe de CASCO. Mai precis, în cazul unui accident, cea care va plăti reparaţia este firma care a emis poliţa RCA pentru şoferul păgubit, nu firma şoferului vinovat, cum se întâmplă acum. Asigurătorii se vor regla între ei ulterior închiderii dosarului de daună. Potrivit legii, dar şi a normei care o completează, toate firmele de asigurare din România sunt obligate să oferteze acest serviciu contra unui cost anume. Până acum, arată datele furnizate pentru Capital de Safety Broker, cel mai mare intermediar din asigurări, doar trei societăţi oferă clienţilor posibilitatea de a îşi achiziţiona decontarea directă. Cele trei sunt Omniasig, Asirom şi Groupama, primele două contra unui tarif fix, iar cea de-a treia percepe un tarif variabil în funcţie de maşină şi şofer. Pe viitor toate firmele de asigurare vor ajunge să includă această opţiune, în caz contrar riscând amenzi substanţiale.

 

La Groupama, costul fix al decontării directe este de 189 de lei, iar la Omniasig este de 167 de lei. Raportat la costul asigurării pentru un şofer cu vârsta de 40 de ani care conduce un automobil cu motor de 1,6 litri, decontarea directă ar adăuga încă aproximativ 25% la preţul asigurării, arată calculele Capital. Asta în condiţiile în care vorbim despre un şofer care nici nu beneficiază de bonus şi nici nu este taxat cu malus, adică un şofer aflat în categoria B0. În mod firesc, pentru şoferii cu vechime şi fără accidente, care ajung să beneficieze de încadrarea în categoria maximă de bonus, deci de reduceri de până la 50%, costul procentual al decontării este mai mare şi poate ajunge la 50%, în cazul şoferului mediu. Pentru cei care conduc maşini cu capacite foarte mare, însă, şi care, prin urmare, plătesc un RCA substanţial (la un motor de 3 litri, preţul RCA pentru un şofer de 40 de ani ajunge şi la peste 2.000 de lei), costul procentual al decontării directe este unul mic, adică sub 10%.

 

Pe de altă parte, relevă infor­maţiile Capital, Asirom a ales să aplice preţuri diferenţiate pentru decontarea directă, iar costul este substanţial mai mic decât în cazul celorlalţi doi asigurători. De exemplu, la un automobil de 1.9 litri pentru care costul RCA este de 916 lei, la Asirom, firma cotează la doar 971 de lei, dacă se optează şi pentru decontarea directă. La o maşină de sub 1,6 litri pentru care s-ar plăti RCA în valoare de 942 de lei, costul cu tot cu decontare ajunge la doar 998. Cu alte cuvinte, raportat la celelalte două firme, Asirom oferă decontare directă la un preţ de trei ori mai mic.

 

mai multe, pe Capital.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed