Cei care retin de la angajati taxe si contributii, dar nu le vireaza la stat, scapa de inchisoare

0

O decizie a CCR, publicata in Monitorul Oficial pe 6 iulie, a declarat neconstitutional art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, care prevede ca reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Potrivit Constitutiei, prevederea declarata neconstitutionala este suspendata timp 45 de zile de la data publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, perioada in care dispozitia nu mai este aplicabila. Daca pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul nu vor pune in acord prevederea neconstitutionala cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acesteia vor inceta definitiv. Termenul de 45 de zile in care institutiile abilitate ar fi trebuit sa puna in acord cu Constitutia art. 6 din Legea evaziunii fiscale expira, dupa calculele noastre, maine, 20 august 2015.

Pana la ora publicarii acestui articol (19 august, ora 13:00 – n. red), nici Guvernul, nici Parlamentul nu au emis vreo reglementare care sa modifice prevederea neconstitutionala, astfel ca, in cazul in care acest lucru nu se intampla nici maine, 20 august, art. 6 din Legea nr. 241/2005 devine inaplicabil, iar efectele sale juridice inceteaza definitiv.

Retinerea taxelor si nevirarea lor nu mai este fapta penala. Ce risca totusi cei care fac asta? VEZI AICI