Cele mai influente femei de pe „Wall Street“-ul românesc: fac tranzacţii de miliarde de lei

Bursa de valori este un substantiv de gen feminim în limba română, însă reprezentativitatea femeilor la nivelul managementului este de doar 10-15%, potrivit estimărilor ZF. Situaţia ar avea nevoie de îmbunătăţiri, având în vedere că profesioniştii de sex feminim vin „la pachet“ cu un set de calităţi extrem de valoroase pe Wall Street-ul românesc precum multitasking-ul, echilibrul, intuiţia, prudenţa şi organizarea.

Femeile din piaţa de capital conduc firme de brokeraj sau societăţi de administrare a investiţiilor, sunt implicate în managementul burselor sau instituţiilor de decontare, elaborează rapoarte de analiză în baza cărora investitorii locali sau străini îşi iau deciziile de a vinde sau cumpăra o acţiune. În trecut, timp de mulţi ani, autoritatea de supraveghere (fosta CNVM) a avut la cârmă femei (pe Gabriela Anghelache şi Carmen Negoiţă) şi chiar Bursa de Valori Bucureşti a fost condusă timp de aproape doi ani de o femeie -Anca Dumitru.

Cea mai influentă femeie de pe piaţa locală de capital este Dana Mirela Ionescu. Ea conduce divizia de investment banking şi brokeraj a Raiffeisen Bank. De numele său sunt legate cele mai mari listări din istoria bursei: Electrica în urma unei oferte de 1,9 miliarde de lei, Romgaz în urma unei oferte de 1,6 miliarde de lei, listarea tehnică a Fondului Proprietatea. În prezent, ea pregăteşte oferta gigant de obligaţiuni în valoare de 2,2 miliarde de lei a Primăriei Bucureşti, un alt record pentru piaţa locală de capital.

„Cred că femeile sunt, în medie, mai răbdătoare, mai puţin impetuoase. În tranzacţii complicate, cu negocieri de durată, când e prea mult testosteron în cameră, o femeie poate dez­amorsa anu­mite ten­siuni“, răs­punde ea la întrebarea despre atuurile pe care le au femeile care activează pe piaţa de capital.

Anul trecut, Raiffeisen Bank au fost cel mai activ broker de la bursa din Bucureşti, cu tranzacţii intermediate de 1,5 mld.lei. Dana Mirela Ionescu a făcut parte şi din consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, iar acum este administrator la Depozitarul Central, instituţie condusă din funcţia executivă tot de o femeie –Silvia Buicănescu.

Cel mai mare investitor instituţional român de la bursă are la cârmă o femeie –pe Raluca Ţintoiu, director general al ING Pensii, cu active în gestiune de 7,8 miliarde de lei, din care circa 20% sunt plasate în acţiuni româneşti. Ea administrează pensii private obligatorii a peste 1,8 milioane de români. În cei peste 16 ani de carieră în domeniul financiar, ea a ocupat poziţii de conducere în cadrul grupurilor ING în România şi la Londra şi în UniCredit.

 

mai multe, pe zf.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed