Cele mai rapide computere din lume

Acesta nu este singurul astfel de supercomputer. Iata care sunt cele mai tari computere la ora actuala:

 

  • Tianhe-1A

 

Supercomputerul chinezesc este in momentul de fata cel mai rapid din lume. Are 186.368 de nuclei de procesare si 229.376 GB de RAM. Se pare ca super puterea computerului vine de la tehnologia de interconnect si de retea care conecteaza nodurile individuale ale calculatorului împreună.

  • Jaguar

 

Jaguar, supercomputerul localizat la Libraria Nationala Oak Ridge din SUA, are destule de multe nucleuri de procesare. aproape un sfert de milion de la ultimul sau upgrade, mai exact 224.162. Oak Ridge spune despere Jaguar ca ar ficel mai rapid computer pentru cautarile neclasificate.

 

  • Dawning Nebulae

 

Cand a fost lansat in 2010, computerul chinez Dawning Nebulae era cel mai rapid din lume, cu 1,27 petaflops pe secunda, da acum a cazut deja pe pozitia 3 din cauza Jaguar si Tianhe-1A.

 

  • TSUBAME 2.0

 

Supercomputerul TSUBAME 2.0 din Tokyo ofera performata similara cu cea a lui Jaguar – are un maxim de 2,4 petaflops pe secunda cu o performanta sustinuta de 1,4 petaflops – dar dimensiunea acestuia este doar un sfert din a Jaguarului si consumul de energie este la fel de mic.

 

  • Hopper

 

Supercomputerul Hopper lucreaza la lucruri importante precum: schimbari climatice, elergie verde, fizica particulelor – totul in Departamentul National de Studiu al Elergiei din SUA. Este folosit cu succes de peste 3.000 de cercetatori in domeniul climei, a chimiei si alte domenii cruciale stiintei.

 

  • Tera-100

 

Tera-100 este primul computer proiectat si fabricat in Europa si este destul de rapid – capacitatea sa de transfer de informatii este echivalentul unui milion de oameni care se uita simulta la filme HD, se spune despre Tera-100.  Construit in jurul unui procesor Xeon 7500, succesorul lui Tera 10 este de 20 de ori mai rapid si tot atat de eficient energetic.

 

  • Roadrunner

 

Roadrunner este un fost campion al supercomputerelor. La constructia sa, in 2008, acesta a spart orice bariera de megaFLOPS, ajungand la 1,04 pe secunda. Roadrunner a fost construit de IBM pentru Departamentul de Energie SUA si a fost proiectat pentru a determina daca armele nucleare ale Statelor Unite vor ramane sigure pe masura ce vor imbatrani.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed