Cinci mituri despre criza din Grecia

Legat de situația din Grecia atât specialiști și economiști, cât și persoane mai puțin cunoscătoare au scris și au spus multe lucruri în ultimele zile. Printre rânduri se întrevăd mai multe opinii adânc înrădăcinate, dar care nu sunt chiar adevărate.

 

Vă prezentăm astăzi cinci mituri despre criza din Grecia, conform unei analize realizate de publicația The Independent, pe care le puteți observa cu ușurință în multe discursuri.

 

  1. Grexit-ul este inevitabil. Numeroase persoane susțin următoarea argumentație: Incapabilă să-și achite datoria către FMI, Grecia se află în faliment, iar acest lucru presupune ieșirea Greciei din Europa. Adevărul este că, în ciuda situației dificile, aproape fără întoarcere, ieșirea Greciei din zona euro nu este un lucru sigur. Din punct de vedere legal, falimentul Greciei nu atrage automat după sine expulzarea din zona euro. Victor Constancio, viceguvernator al BCE, a declarat că este convins că o eventuală ieșire a Greciei din zona euro nu va rezulta din ratarea țintelor de achitare a datoriei. Oficialul a adăugat: „Tratatul nu prevede faptul că o țară poate fi formal și legal dată afară din zona euro”.

 

  1. Grecia este singura vinovată de criza datoriilor. Este cel mai simplu să găsești un vinovat pentru ceea ce se întâmplă, însă elenii nu sunt singurii responsabili pentru situația în care s-a ajuns. Problemele țării au început în 2008, când a fost lovită grav de criza financiară mondială. Strategia împrumuturilor FMI și ale Troikăi în general au avut drept scop să evite o catastrofă pe termen scurt. În aceste condiții, începând cu eșecul restructurării datoriei Greciei și până la impozitele catastrofale impuse în cadrul tăierilor bugetare, FMI poartă pe umerii săi o responsabilitate pentru acest dezastru.

 

  1. Grexit-ul ar fi o catastrofă pentru Grecia, la fel ca și revenirea la drahmă. Deși euroscepticismul poate fi în creștere în această perioadă, înțelepciunea comună spune că retragerea din zona euro ar însemna un dezastru total pentru greci. Cu toate acestea, nu ar fi așa. Unul dintre cele mai simple moduri prin care o țară își poate recâștiga competitivitatea comercială pe plan internațional este deprecierea monedei. Exact acest lucru s-ar întâmpla dacă Grecia ar reveni la drahmă.

 

  1. Statele din zona euro ar fi lovite puternic dacă Grecia renunță la euro. Interconectate și interdependente, statele membre ale uniunii monetare se tem să nu fie cuprinse și ele de valul crizei economice elene. Aceste îngrijorări au un temei real, căci cu siguranță ar urma probleme fiscale și bugetare. Ar fi un eveniment fără precedent și există riscul de contagiune sau poate că și alte țări ar putea urma exemplul Greciei. Totuși, moneda euro ar putea avea de câștigat, fiind de fapt consolidată de retragerea Greciei. Economistul-șef al FMI, Olivier Blanchard, spune: „Dacă s-ar întâmpla, cred că soluția pentru a liniști piețele și a facă progrese este, de fapt, să mergem mai departe, să folosim oportunitatea de a face progrese în ceea ce privește uniunea fiscală și uniunea politică. Acesta ar fi în mod cert momentul potrivit pentru a face acest lucru”. În sens darwinist, eliminarea celei mai slabe economii va consolida puterea uniunii și ar putea crește prosperitatea pe termen lung.

 

  1. Grecia își poate reveni fără reforme. Cu sau fără Grexit, Grecia trebuie să se schimbe. Un stat eminamente clientelar, unul în care se oferă diferite lucruri pentru susținere în alegeri – acuzații de luare de mită și corupție la nivel înalt au persistat toată perioada derulării crizei din Grecia. Ineficiența sectorului public a prelungit și a complicat convalescența economiei. Specialiștii spun că încă mai este nevoie de tăieri în sectorul bugetar al Greciei pentru ca țara să funcționeze eficient.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed