Cine ne va plăti pensiile: Parlamentul European pregătește o legislație pentru taxarea roboților

0

Dincolo de simboluri, este momentul în care mai multe state și Parlamentul European pregătesc o legislație specială pentru roboți. Bill Gates, citat de revista MarketWatch, declara recent că roboții vor trebui să plătească impozite și contribuții sociale. Logica omului de afaceri pare simplă: roboții produc, să spunem de 50.000 dolari, deci trebuie să plătească și impozitele aferente. În altă cheie, un raport coordonat de către un eurodeputat de stânga al Parlamentului European consacră faptul că utilizarea roboților ar putea pune în pericol sustenabilitatea sistemului de securitate socială. În sensul că utilizarea pe scară tot mai extinsă a ro­boților va duce la o reducere a forței de muncă și la o scădere a contribuțiilor sociale înca­sate, scrie newmoney.ro.

 

Doar două observații; iată cum, pe tema robo­ți­lor, un om de afaceri se întâlnește în idei cu un politician de stânga și, doi la mână, ce sens are ca o companie să introducă robotizarea dacă va fi impo­zi­tată suplimentar? Logica modernizării producției prin folosirea roboților sau, în viitor, a in­te­ligenței artificiale este tocmai creșterea efi­cienței. Penali­zarea companiilor care investesc în robotică va întârzia procesul.

 

Roboții daci. Dacă Parlamentul European este preocupat de scrierea unei legislații specifice roboticii și inteli­genței artificiale, în România, avem un veritabil studiu de caz. Este vorba despre negocierile demarate între sindicate și patronat la uzi­nele Dacia. Mai întâi de toate, trebuie spus că a devenit o tra­diție ca, la începutul fiecărui an, sindica­tele de la Dacia să negocieze pachetul salarial. Uneori se ajunge la grevă, alteori, nu, dar cel mai adesea regula este că oferta sindicatelor se în­tâl­nește la mij­loc cu cea a patronatului.

 

Dar, în ultimii ani, un as în mâneca managemen­tului fabricii de la Mioveni este chiar implementa­rea, discretă, însă hotărâtă, a unui program de robotizare. Deocamdată, roboții îi înlocuiesc doar pe muncitorii care se retrag din activitate sau pe cei care sunt mutați în alte puncte de lucru. Deocam­dată. Programul de robotizare poate căpăta viteză.

 

Un studiu recent analizează starea capitalului privat românesc, bineînțeles, în comparație cu cel străin. Din păcate, în ultimii ani, asistăm la falii tot mai adânci între capitalul străin și cel românesc, între capitalul privat și cel de stat sau între admi­nistrație, respectiv sectorul bugetar și mediul de afaceri. Sunt lumi parcă tot mai diferite.