Companiile caută angajaţi fără pretenţii

Nicio ţară din lume nu are o economie internă omogenă. Din Statele Unite până în Japonia, sunt diferenţe de la o regiune la alta şi de la un oraş la altul. Aşa că nu ar fi o tragedie dacă şi economia României va continua să fie una cu mai multe viteze. Însă, esenţial este ca întreaga ţară să îşi accelereze dezvoltarea.

Un prim pas trebuie să fie dezvoltarea regiunilor cu un şomaj ridicat şi cu un număr mic de angajaţi. Oltenia este una dintre zonele care au început să atragă tot mai multe investiţii străine. La Craiova, compania britanică Spirit va deschide o fabrică de circuite electronice integrate pentru automobile şi alte mijloace de transport. Nu va angaja foarte mulţi oameni, doar 260, pentru că astfel de fabrici au în general un grad ridicat de automatizare. Iar investitorii englezi vor să angajeze la Craiova cât mai mulţi tineri. Toată lumea are de câştigat. Tinerii primesc o slujbă, iar patronii nu sunt nevoiţi să acorde salarii foarte mari.

De altfel, salariile mici au fost cele care au încurajat investiţiile în industria componentelor auto din Oltenia. Patronii de fabrici au încercat în repetate rânduri să convingă forţa de muncă din Oltenia şi Moldova să îşi facă bagajele şi să se mute în Transilvania şi în vestul ţării, ca să pună umărul la extinderea fabricilor deja existente acolo. Dar, până la urmă, muntele s-a dus la Mahomed.

Companiile din industria auto au început să deschidă fabrici de componente în judeţele în care pretenţiile salariale ale angajaţilor sunt mai mici. De exemplu, compania germană Elektrokontakt va angaja 800 de oameni într-o fabrică pe care o va construi în Târgu Jiu. Nemţii deja au 2.000 de angajaţi în Arad.

 

mai multe, pe DIGI24

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed