Cum mimează Ministerul Sănătății lupta cu prețurile medicamentelor

Comunicatul pare, însă, mai curând o  acțiune de imagine: în luna decembrie 2014, același minister a notificat oficial companiile farma că au ca termen-limită data de 15 ianuarie să propună actualizarea prețurilor la medicamente.

Dacă notificarea oficială nu a avut niciun răspuns favorabil, ce anume speră ministrul Nicolae Bănicioiu de la un simplu anunț destinat opiniei publice?

Realitatea din spatele comunicatului

Prețurile medicamentelor aflate pe lista compensatelor nu au mai fost actualizate din anul 2009, deși ar trebui actualizate anual (baza legală- Ordinul 75/2009 al MS) ținând cont de scăderile înregistrate la prețuri pe piețele din Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania – la prețurile cărora se face raportaarea.

Potrivit estimărilor experților europeni care au participat, anul trecut, la negocierile FMI-CE cu Guvernul României, revizuirea prețurilor la cele aproximativ 6.000 de medicamente comercializate în România ar putea conduce astăzi la o scădere a plăților bugetare de aproximativ 1,8 miliarde lei (aproximativ 400 milioane euro) anual.

O analiză a politicilor de prețuri a medicamentelor compensate și a mizelor financiare a fost publicată de cursdeguvernare.ro în data de 22 ianuarie- AICI Link.

400 de milioane de euro anual, luați, în ultimă instanță atât de la pacienți, cât și de la bugetul CNAS, prin neaplicarea legii: aceasta este miza în jurul căreia se învârt 4 entități: Ministerul Sănătății, CNAS, producătorii de medicamente și comisia de medici care actualizează (sau nu !) lista medicamentelor compensate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed