Cum să evaluezi o ofertă de muncă


Acum urmează momentul în care vei analiza oferta de muncă și vei negocia pachetul de compensare. Trebuie să iei în considerare absolut fiecare detaliu pe care acceptarea acestui post îl implică: salariul și beneficiile, cariera profesională, satisfacția profesională și personală, poziția care ți se oferă și interesale tale familiare. Nicio organizație nu se asteaptă să accepți imediat, așa că nu te jena să le spui că îți dorești timp de gândire, dar, în același timp, manifestă interes pentru postul oferit.

Ce trebuie să evaluezi:

1. Munca pe care trebuie să o practici.


Prima întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi este “ acest post de muncă este potrivit pentru mine și pentru necesitățile mele?”. Trebuie să înțelegi perfect funcțiile și responsabilitățile pe care le vei avea în acea poziție, este important să știi dacă te vor atrage produsele și serviciile pe care le oferă compania, cum va fi afectat viitorul tău dacă vei accepta acel post, cum va arăta acel job în CV-ul tău etc.

 

2. Persoanele cu care vei lucra

 


Nu trece cu vederea acest aspect, fiecare firmă are o personalitate și o cultură diferită, persoanele cu care vei munci le vei vedea zilnic, va trebui să conviețuiți împreună și să comunicați constant. Dacă nu vei avea o relație bună cu ei, jobul poate deveni un adevărat coșmar. De aceea trebuie să te asiguri că te vei putea integra în cultura firmei. Ia în considerare, în primul rând, pe supervizorul tău direct, poți să lucrezi sau nu cu el? Consideri că te va sprijini să te dezvolți profesional?

 

 

3. Salariul și beneficiile


Trebuie să te interesezi dacă salariul oferit este competitiv pe piață cu pozițiile similare la celelalte firme. În cazul în care plata este variabilă, poți face un calcul ca să Întelegi cât poți câștiga și, de asemenea, să te interesezi cât au putut cei dinaintea ta să câștige. Amintește-ți că cel mai important nu este salariul, ia în calcul și beneficiile deoarece acestea pot avea o mare valoare: asigurări medicale, vacanțe, premii, pensii private, abonamente lunare, decontări abonamente etc.

4. “Sănătatea” financiară și legală a organizației

 


Trebuie să faci o mică cercetare despre firma la care dorești să te angajezi. Înainte să te duci la interviu, asigură-te că organizația este sănătoasă din punct de vedere financiar și, mai ales, legal. Poți căuta în ziare, reviste, pe internet, instituții bancare sau să întrebi diverse persoane care lucrează în acel mediu.

5. Considerațiile personale

 


Se poate ca job-ul să fie minunat și să îți ofere un salariu mult peste așteptările tale, dar timpul pe care trebuie să-l dedici este de aproximativ 80 de ore , trebuie să îți petreci 70% din timp călătorind, sau, pur și simplu, oficiul este prea departe de locul în care locuiești. Este esențial să îți cunoști prioritățile și să analizezi care sunt celelalte activități pe care dorești să le realizezi după muncă.

 

 

Odată ce ai terminat de a evalua cu minuțiozitate oferta de muncă, acum poți să oferi un răspuns firmei, și ai trei posibilități:

Să accepți locul de muncă

 

Arată entuziasm pentru poziția pe care dorești să o ai, mulțumește-i pentru timpul dedicat în procesul de selecție și cere-i să îți trimită detaliile prin e-mail.

 

Să necociezi

 

Dacă abilitățile tale sunt excelente, iar firma este într-adevăr interesată de tine, poți negocia pentru un salariu mai bun și pentru o disponibilitate mai mică, pentru beneficii adiționale etc. Dacă nu dorește să negocieze, singura ta alternativă va fi să refuzi postul.

 

Să refuzi locul de muncă

 

 

Cu multă politețe, explică-i că ai hotărât să refuzi oferta propusă. Nu uita să îi mulțumești pentru timpul acordat și să îi urezi o zi plăcută.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed