La nivelul judeţului Galaţi, au fost identificate, în 2016, 381 de cazuri de fraude cu fonduri de la asistenţa socială, suma deturnată de la scopul pentru care a fost alocată fiind de 349.984 lei, scrie adevarul.ro.

 

Partea pozitivă este că, faţă de 2015, numărul de nereguli depistate a scăzut (de la 628 la 381), însă valoarea prejudiciului a crescut (în 2015 s-a dispus recuperarea a doar 315.064 lei).

 

Explicaţia este aceea că numărul de fraude la venitul minim garantat (unde veniturile sunt mai degrabă simbolice) a scăzut, în schimb s-au înmulţit matrapazlâcurile cu instrumentele de protecţie socială care aduc venituri mai mari.

 

Interesant este că instituţiile de ocrotire socială au descoperit că în cazul neregulilor de la venitul minim garantat miza nu este reprezentată de indemnizaţia respectivă, ci de faptul că beneficiarul are parte de gratuitate la tratamentul medical din spitalele publice.

 

Acesta este şi motivul pentru care în unele cazuri a fost sesizată şi Casa de Asigurări pentru Sănătate, dat fiind că există suspiciuni că, prin ricoşeu, beneficiarii „în fals” de ajutor minim garantat au prejudiciat şi bugetul acestei instituţii.

 

În privinţa indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor, în judeţul Galaţi au fost verificate 1.103 de cazuri în care existau suspiciuni de fraudă, iar în 98 de cazuri s-a descoperit că statul plătise ilegal peste 76.000 de lei, sumă pentru care s-a dispus recuperarea.

 

Cele mai frecvente metode de fraudă au constat în desfăşurarea de muncă „la negru” pe perioada concediului de creştere a copilului.

 

Pentru beneficiarii de stimulente de inserţie, au existat 593 de suspiciuni, iar în cazul a 65 de beneficiari din judeţul Galaţi, care au încasat bani în mod necuvenit, a fost nevoie de decizii de recuperare a 116.000 lei.

 

La alocaţia pentru copiii aflaţi în plasament s-au descoperit plăţi ilegale, în 2016, în sumă de 70.288 de lei, generate de şase persoane. În alte 21 de cazuri, deficienţele au fost de mai mică anvergură, însă tot a fost vorba de încălcări ale legii şi de foloase necuvenite.

 

Şi la venitul minim garantat au fost descoperite nereguli. Nu mai puţin de 200 de gălăţeni au încasat în mod fraudulos banii, motiv pentru care s-a dispus recuperarea a 85.233 lei.

 

Cei mai mulţi dintre cei prinşi cu „mâţa-n sac” nu-şi declaraseră veniturile obţinute pentru a obţine şi venitul minim garantat. Un alt aspect interesant dezvăluit de statistici, este acela că doar 10% dintre beneficiarii de venit minim garantat muncesc în folosul comunităţii, aşa cum cere legea.