Cum și-a schimbat PSD discursul despre pilonul II. Ce era bun în aprilie este slab în august

Pentru a fi și mai convingători, au invocat programul de guvernare, în care nu scrie nimic nici despre naționalizare, nici despre desființare. Da, dar nici despre reducerea la jumătate a contribuției, în favoarea Pilonului I, administrat de stat, nu scrie ceva. Cât despre randamentul mai slab pe care l-ar avea Pilonul II față de Pilonul I, idee ce contrazice total statisticile ASF, nici Liviu Dragnea, nici Mihai Tudose nu au lămurit un aspect esențial: care este și cum se poate calcula randamentul sistemului de pensii de stat, în condițiile în care banii plătiți în prezent de contribuabili sunt folosiți pentru a acoperi, parțial, pensiile acum în plată și nu sunt depuși în conturi individuale și înmulțițiți, scrie DIGI24.

 

* 23 ianuarie. Guvernul PSD-ALDE îngheață, pentru anul 2017, contribuția la Pilonul II de pensii, la nivelul anului 2016 (adică 5,1%). Executivul stabilește însă (OUG nr. 9/2017) ca, de la 1 ianuarie 2018, contribuția la fondurile de pensii administrate privat să crească la 6%.

 

* 3 aprilie. După ce prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a avertizat, public, că s-ar discuta „din ce în ce mai apăsat”, în „culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea”, despre varianta naționalizării Pilonului II, ministrul Finanțelor de atunci, Viorel Ștefan, a reacționat: „Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”.

 

* 11 aprilie. Fondul de pensii NN își anunță clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că „au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private”.

 

* 12 aprilie. Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, susține că este „fake news” informația despre naționalizare și că, dimpotrivă, PSD „consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”.

 

„PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale (…) O astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României”, a mai spus Dobre.

 

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară se grăbește să critice NN pentru scrisoarea adresată clienților și susține că „nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect”. „Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem”, mai arată ASF.

 

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, declară: „Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, adiministratorii de fond realizează un randament foarte bun”.

 

Liviu Dragnea, președintele PSD, spune că „un asemenea scandal din nimic” ar fi fost pornit de Mișu Negrițoiu, președintele ASF la momentul acela, care știa că urmează să fie demis de la șefia ASF. „Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză. În România nu este permis aşa ceva. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici vreo discuţie în Guvern, nici vreo discuţie în coaliţie sau Parlament despre aşa ceva (…) Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere”, mai spunea Dragnea.

 

* 13 aprilie. ASF sancționează compania NN cu o amendă de 1% din capitalul social, adică 750.000 lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

 

* 23 aprilie. Viorel Ștefan, încă ministru al Finanțelor: „Este aberant. Nu s-a discuta nici în lift la Ministerul de Finante, sau în alte lifturi de la Parlament, despre un astfel de scenariu. Eu cred că cineva… Nu ştiu ce a urmărit”.

 

* 29 iunie. Ionuț Mișa, desemnat să-i ia locul lui Viorel Ștefan, declară, după audierea în Parlament: „Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului”.

 

Imediat, Liviu Dragnea dezminte, sec: „O prostie”. După ce Bursa de Valori București intră în picaj, premierul desemnat, Mihai Tudose, dă declarații ceva mai ample: „Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde scoateţi?! Cum să spună aşa ceva? O să vorbesc cu el (Ionuţ Mişa – n.r.). Nu se desfiinţează. Punct”.

 

Ionuț Mișa revine asupra propriei declarații: „Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”.

 

Revine și Liviu Dragnea: „Am înţeles că neavând obişnuinţa să vorbească cu atât de mulţi oameni ca dumneavoastră, care pun întrebări în acelaşi timp, o fi răspuns la altă întrebare din spate (…) În programul de guvernare nu este prevăzută desfiinţarea sau naţionalizarea pilonului II de pensie. Dacă cineva vrea să facă lucrul ăsta, poate să o facă, dar din alt guvern, nu cu ăsta”.

 

* 9 iulie. „Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul”, declară ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

 

* 10 iulie. Premierul Mihai Tudose: „Nu se desfinţează pilonul II de pensii. Ceea ce ştiu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieşit în discuţie acest pilon II. Vedem el este gestionat într-un fel, să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru şi noi toţi apoi cum este gestionat acest fond: ce se întâmplă cu acei bani, unde sunt investiţi, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice”.

 

* 23 august. ASF anunță că valoarea totală a activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii a înregistrat un avans de 30,76% în ultimul an, până la 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro). „Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%”, mai transmite ASF.

 

* 25 august. Vicepremierului Marcel Ciolacu îi revine misiunea de a recunoaște că social-democrații discută despre modificarea regulilor pentru Pilonul II de pensii. „Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce-i privește pe viitorii pensionari care au accesat la (sic!) Pilonul II de pensii (…) Este ceva îngrijorător în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Nu ca în alte state. Adică, totuși avem și o parte bună în România, că în alte state (…) au cam fugit cu banii de la Pilonul II de pensii. Nu, la noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine, ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului. Pur și simplu, e vorba de eficiență și o decizie, pentru că Guvernul României poate lua această decizie, în favoarea cetățenilor care au accesat”.

 

La scurt timp, premierul Mihai Tudose face noi precizări despre intențiile Guvernului PSD-ALDE: „S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca și reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II. Și din această cauză am solicitat – a fost și o decizie politică – Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză ca să vadă dacă nu cumva este oportun ca, cel puțin acum, în acești ani în care creștere economică este foarte mare, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed