Dacă nu îți declari tu contribuțiile, vine ANAF și îți spune el cât ai de plată la pensii

Ordinul președintelui ANAF nr. 648/2017 pentru aprobarea unor formulare utilizate pentru stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele fizice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 114 din 10 februarie 2017 şi tot la aceeaşi dată a intrat în vigoare.

 

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi profesii libere, impozitate în sistem real, ce au realizat în anul anterior un venit net mai mare decât 35% din salariu mediu brut (peste 938 de lei) şi nu sunt scutite de la obligaţia asigurării în sistemul public de pensii (cazul pensionarilor şi a persoanelor asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cum sunt avocaţii), au calitatea de contribuabili la sistemul de pensii.

 

Automat, acestea sunt obligate să depună, până la data de 31 ianuarie, Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), în baza căreia le este calculată contribuția pentru pensii datorată statului.

 

Cu alte cuvinte, persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligaţia să-şi declare veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuţiilor de pensii la organul fiscal competent, prin depunerea declaraţiei 600. Mai precis, formularul trebuie depus de următoarele persoane:

 

  • întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
  • membrii întreprinderii familiale;
  • persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
  • persoanele care realizează venituri din profesii libere;
  • persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

 

Aşa cum am precizat, baza de calcul pentru CAS nu poate să fie mai mică de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

 

La acest moment, câştigul salarial mediu brut are încă aceeaşi valoare stabilită în 2016, de 2.681 de lei, de unde rezultă că baza de calcul nu poate fi mai mică de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.

 

Prin urmare, persoanele fizice care determină venitul net în sistem real şi care în 2016 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (938 de lei) nu au avut obligaţia să depună declarația 600 până la 31 ianuarie 2017. Automat, aceste persoane nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.

 

În schimb, pentru acele persoane ce au depăşit plafonul şi au avut această obligaţie, dar nu au făcut-o, Fiscul este îndreptăţit să stabilească din oficiu contribuţia de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

 

„Nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului/plătitorului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei de impunere”, se precizează la art. 107 din actul normativ citat.

 

De altfel, informaţia a fost confirmată redacţiei noastre de către Adrian Benţa, consultant fiscal şi expert contabil, astfel că persoanelor fizice ce aveau obligaţia depunerii formularului 600 la 31 ianuarie 2017 şi nu au făcut-o le va fi calculată din oficiu contribuţia la pensii, conform unei proceduri specifice, detaliate mai jos.

 

Atenţie! Procedura se aplică în egală măsură şi contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi care sunt obligaţi să depună declarația 600 în termen de 30 de zile de la momentul începerii activităţii.

 

VEZI AICI  Cum stabileşte Fiscul din oficiu contribuţia la pensii

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed