De ce creşte dolarul şi care ar putea fi consecinţele pentru România

Reapare perspectiva parităţii euro-dolar, spun datele din piaţă, interpretate de Bloomberg. Avem de-a face deja cu cel mai puternic dolar din istorie faţă de leu. Moneda americană a intrat pe o pantă ascendentă după alegerile din SUA faţă de principalele valute, aşteptările privind creşterea dobânzii de politică monetară de către Rezerva Federală fiind antrenare de planul de stimulare fiscală a economiei prin investiţii publice de 1.000 de miliarde de dolari pregătit de echipa preşedintelui ales Donald Trump. Spre jumătatea săptămânii, evoluţia pozitivă a dolarului a fost accentuată de datele peste estimări privind comerţul cu amănuntul din SUA, scrie economica.net.

 

 

Creşterea economică mai puternică şi îmbunătăţirea nivelului de trai pentru clasa de mijloc promise de Trump – promisiune girate inclusiv prin elaborarea unui plan de stimulare fiscală – ar aduce după sine şi o inflaţie ceva mai mare, ceea ce ar forţa mâna băncii centrale să ridice mai rapid dobânzile. Analiştii, agenţiile de rating, instituţiile financiare intenaţionale şi chiar BNR avertizează de ceva vreme cu privire la impactul creşterii dobânzilor din SUA asupra pieţelor emergente, asupra Europei Centrale şi de Est şi asupra României, care ar deveni mai puţin atractive pentru investitori.

 

 

Pieţele sunt în expectativă. Trump va fi învestit la începutul anului viitor şi este momentan ocupat cu selectarea Cabinetului, urmând ca după ce va prelua puterea să-şi prezinte detaliat, concret, programul de guvernare şi să înceapă negocierile cu Congresul. Cu impact mai apropiat, joi este aşteptat raportul preşedintei Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, în Comisia Economică reunită din Congres, privind perspectivele economiei.

 

 

„Perspectiva pe termen mediu pentru dolar este încă una solidă şi ne aşteptăm ca moneda să se aprecieze inclusiv în timpul trimestrului întâi de anul viitor. Însă unii jucători din piaţă ar putea adopta o poziţie prudentă pe termen scurt, în aşteptarea formării noii administraţii”, comentează pentru Bloomberg un bancher londonez specializat în tranzacţii valutare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed