De ce investiţiile în supermarketuri sau call centere distrug România

„Momentam vedem doar investiţii în hipermarketuri, supermarketuri şi în call centere, investiţii care creează locuri de muncă cu productivitate redusă şi cu salarii pe măsură”, spune el.

 

Pârvan apreciază că majorările salariale ale bugetarilor sunt o soluţie doar pentru acest sector, însă nu ajută economia per ansamblu.

 

Mai mult, Pârvan evidenţiază că structura salariaţilor este disproporţionată în contextul în care avem 1,2 milioane de bugetari, adică 25% din totalul numărului de salariaţi: „Ca număr de salariaţi noi suntem la acelaşi nivel cu Ungaria, o ţară cu o populaţie de două ori mai mică. Şi să nu uităm că Ungaria are un excedent comercial, pe când România are un deficit de 8 mld. euro anul trecut”.

 

Pârvan spune că reducerea TVA de anul trecut a evidenţiat slăbirea bazei de producţie locale, creşterea consumului realizându-se pe baza creşterii importurilor.

 

TVA-ul la alimente a fost redus anul trecut la 1 iunie de la 24% la 9%, iar acest lucru a dus la o reducere a preţurilor locale. Declinul preţului la alimente s-a văzut şi în cazul preţurilor de consum per ansamblu, acestea ajungând la 51,9% din media UE în 2015, faţă de peste 53% în cei doi ani anteriori. În momentul aderării la UE, România avea preţuri situate la peste 63% din media preţurilor uniunii. Eliminarea taxelor şi atragerea de investiţii a tras în jos această medie.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed