Decizia care bulversează America. De cine i-e frică lui Donald Trump?

Printr-o ciudată coincidență, decizia de a-l concedia James Comey a intervenit cu doar câteva ore înainte ca președintele Trump să-l primească la Casa Albă pe șeful diplomaței ruse, Serghei Lavrov. Este cel mai înalt oficial de la Moscova pe care președintele SUA îl întâlnește de la preluarea mandatului. Și, în mod ciudat, presa americană nu a avut acces și nici măcar oportunități de imagine. Singura dovadă a întâlnirii a venit via Moscova, după ce MAE rus a dat publicității, pe Twitter, o fotografie cu cei doi protagoniști. 

 

Pe contul de Flickr al MAE rus sunt însă mai multe poze, care dezvăluie că la întâlnire – potrivit cutumei diplomatice – a luat parte și ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, cel aflat în centrul imensului scandal legat de contactele cu rușii ale lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională numit de Trump și nevoit să demisioneze după nici o lună. Și un alt personaj s-a întâlnit cu Serghei Lavrov și Serghei Kisliak – fostul secretar de stat Henry Kissinger, cândva și el consilier pentru securitate națională, în timpul președinției lui Nixon.

 

Preşedintele Statelor Unite l-ar fi demis pe șeful FBI, James Comey, fiind  exasperat de ancheta pe care a condus-o privind eventuala implicare a Rusiei, în alegerile de anul trecut. Cel puţin, asta susţin surse de la Casa Albă, care spun că preşedintele este extrem de furios din cauza acestei investigaţii. Administraţia prezidenţială se apără şi susţine că n-a făcut decât să ţină cont de recomandările procurorului general.

Numai că miercuri seară s-a aflat că Donald Trump se gândea la demiterea lui James Comey, încă de anul trecut, când a câştigat alegerile. A spus-o clar şi răspicat, unul dintre purtătorii de cuvânt de la Casa Albă.

 

– De ce l-aţi concediat pe directorul Comey? a fost întrebat apoi Donald Trump.

– Simplu, pentru că nu-şi făcea treaba.

A fost singurul comentariu făcut de Donald Trump, după ce l-a demis pe şeful FBI.

Coincidenţă sau nu, demiterea vine la doar câteva zile după ce acesta ceruse suplimentarea fondurilor alocate investigaţiei privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut. Prin urmare, tot mai multe voci fac acum legătura între concedierea sa şi această anchetă.

 

De la Moscova, Vladimir Putin a comentat amuzat situaţia.

 

– Cum va afecta relaţiile dintre SUA şi Rusia demiterea lui James Comey? a fost întrebat liderul de la Kremlin.

 

– Nu vă supăraţi pe mine, dar întrebarea dumneavoastră e amuzantă. Nu avem nimic de-a face cu ei (americanii, n.red.) Ce treabă avem noi? Eu o să joc acum hochei cu fanii acestui sport şi vă invit să faceţi la fel, a răspuns președintele rus.

 

O reacţie, ironică de această dată, a avut şi ministrul rus de externe, care s-a întâlnit la Washington cu Donald Trump. „A fost concediat? Glumiţi, glumiţi…”.

 

Anul trecut, înaintea alegerilor, James Comey a redeschis investigaţia pe tema folosirii neglijente a e-mailurilor în cazul Hillary Clinton, ceea ce a constituit o lovitură semnificativă pentru candidata democrată, chiar dacă cu două zile înainte de scrutin același șef al FBI a anunţat că nu a descoperit nimic nou. Oricum, subiectul a fost un prilej pentru Trump și echipa sa pentru a-l critica pe Comey.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed