Demnitarul care a distrus şpaga de 250.000 de lei de frica unui flagrant

Fostul secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, Lorant Para (41 de ani), a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. Demnitarul trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau la Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector VI.

 

Decizia a fost dată de Tribunalul Bucureşti, după ce Lorant Para a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. El a mai admis că a primit un „comision“ de 250.000 de lei şi şi servicii turistice la Viena (Austria) şi în staţiunea Mamaia. În schimbul banilor şi a excursiilor el  trebuia să favorizeze o societate care avea contracte cu Administraţia Naţională „Apele Române“. Instanţa a decis ca banii să fie confiscaţi. Pentru recuperarea acestora, magistraţii au pus sechestru pe un imobil. Toate aceste detalii apar în dosarul de la Tribunalul Bucureşti. Para a fost secretar general adjunct la Ministerul Mediului şi Pădurilor în perioada ianuarie 2010-mai 2012.

 

„Recunosc fapta de trafic de influenţă”

 

„Recunosc comiterea faptelor, precum şi încadrarea juridică aşa cum au fost reţinute în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale. Recunosc fapta de trafic de influenţă, constând în primirea sumei de 250.000 lei de la Stroie Alexandru, prin intermediul lui Mitrea Marian, lăsând să se creadă că am influenţă pe lângă ministrul mediului şi al pădurilor şi directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, pentru acordarea către firma lui Stroie Alexandru, Delta Cons SA, a contractului de lucrări de îndiguire de la Ceatalchioi, judeţul Tulcea“,  este declaraţia de recunoaştere a faptelor pe care fostul secretar general adjunct a făcut-o la DNA. În acest caz, era vorba de un contract de 5 milioane de lei, iar comisionul său era de 5%.

 

Împotriva lui Para, procurorii DNA aveau mai multe probe: denunţuri, declaraţii de martori, interceptări ambientale şi telefonice, facturi fiscale şi contractele semnate de firma Delta Cons. Fostul secretar general adjunct de la Mediu a recunoscut şi că a beneficiat în 2010 de o excursie la Viena şi de o cazare la Mamaia. În schimbul acestora, el ar fi lăsat să se înţeleagă că poate să-şi exercite influenţa pentru menţinerea lui Marian Mitrea în funcţia de şef al Administraţiei Bazinală Dobrogea Litoral. „Regret foarte mult săvârşirea faptei“, a spus acesta.

 

mai multe, pe adevarul.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed