Deocamdă, în COSMOS nu e război! Dar nici pace nu e!

In 2007, China a lansat o racheta care s-a ridicat la peste 864 de kilometri deasupra Pamantului si a doborat un satelit meteorologic, lasand pe orbita mii si mii de fragmente. Un an mai tarziu, Statele Unite distrugeau, la randul lor, un satelit, de teama  sa nu cada de pe orbita circumterestra. De atunci, Rusia a efectuat cel putin cinci teste cu rachete antisatelit.

 

Chiar daca, in 1969, astronautii americani au lasat pe Luna o pancarda cu mesajul „Am venit cu pace in numele intregii omeniri”, in ultimele decenii cosmosul a devenit un spatiu militarizat, pentru ca marile puteri au nevoie de ajutorul satelitilor de comunicatii.

 

„Cosmosul nu este o biserica, ci o zona de operatiuni militare”, declara, recent, generalul american Mark Bird, la summitul Defense One Tech. Iar expertul american Peter Singer, de la centrul „New America”, mentiona, in context, ca SUA depind, de la comunicare, la nivagatie si monitorizare, de operatiunile din spatiu.

 

De altfel, sublinia Singer, chiar si institutii civile, precum bursa de valori, depind de sateliti, pentru ca sistemele GPS marcheaza timpul in derularea tranzactiilor cu actiuni. „Daca sunteti dusman si ati hotarati sa atacati SUA, veti incepe cu satelitii”, a afirmat Peter Singer. „Intr-un razboi dintre SUA, China sau Rusia, nimeni nu va auzi zgomotul primelor atacuri”, a apreciat analistul.

 

Business Insider noteaza, printre altele, ca Rusia si China depind, la randul lor, de sateliti, dar nu intr-o masura atat de mare precum SUA. Iar un razboi in spatiu nu se va intampla inca pentru ca toti se tem. Pentru SUA, cel mai puternic stat din lume, dezvoltarea fortelor militare inseamna, inainte de toate, prevenirea unei agresiuni, nu implicarea intr-o confruntare reala”, considera publicatia citata.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed