Depozitele de gaze ale României ar putea să se golească încă din februarie, iar ţara noastră ar rămâne la mâna ruşilor ca să nu îngheţe

Cantitatea de gaze aflată în depozite poate fi insuficientă pentru iarna 2016 – 2017 în condiţiile în care vom avea una dintre cele mai geroase ierni, astfel că România ar putea rămâne stocuri de gaze în depozite la finele lunii februarie. Nici producţia autohtonă nu poate creşte prea mult, fiind deja aproape de maxime, astfel încât soluţia pentru ca România să nu îngheţe o reprezintă doar majorarea importurilor din Rusia, cu condiţia ca aceştia să fie de acord să şi livreze.

 

În 14 decembrie, stocurile de gaze atingeau 1,85 miliarde de metri cubi, potrivit unei situaţii publicate pe site-ul Romgaz, compania care operează majoritatea depozitelor din ţară. La sfârşitul ciclului de injecţie, în 31 octombrie 2016, se stocaseră doar 2,4 miliarde de metri cubi de gaze, astfel, că, din prima zi de extracţie – 1 noiembrie şi până la jumătatea lunii decembrie, 600 de milioane de metri cubi de gaze au fost scoase din subsol pentru a fi folosite. Având în vedere că noiembrie a fost, în general, o lună mai caldă decât în mod obişnuit, cantităţile extrase sunt mari în perspectiva lui decembrie, ianuarie şi februarie, ba chiar şi martie, din punct de vedere al gazelor ce mai sunt disponibile.

 

 

“Cantităţile de gaze din depozite sunt cu circa 4% mai mici decât în mod obişnuit, în această perioadă. De două săptămâni, de când e frig, se scot cam 15 milioane de metri cubi de gaze pe zi din depozite. În caz de temperaturi extreme, extracţia poate ajunge până la maximum 25 de milioane de metri cubi pe zi”, spune Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, instituţia care decide cantităţile şi companiile care trebuie să facă stocuri de gaze pentru iarnă, scrie capital.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed