Dezastru pe piata valutara

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna ianuarie cu un volum de tranzacţii de aproximativ 25 miliarde de euro, adică o medie zilnică de 1,3 mld. euro, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 30% comparativ cu ianuarie 2013, potrivit datelor agregate de BNR. Aceasta a fost cea mai slabă lună ianuarie din ultimii opt ani din punctul de vedere al tranzacţiilor valutare.

Situaţia din ianuarie confirmă practic o tendinţă vizibilă şi în 2014. Tranzacţiile de pe piaţa valutară scăzuseră cu echivalentul a 25 mld. euro anul trecut, situaţie pusă pe seama apetitului mai redus al speculatorilor străini în contextul reducerii dezechilibrelor macroeconomice.

„Volumele de pe piata valutară sunt, în proporţie majoritară, consecinţa poziţiilor speculative pe care le iau investitorii financiari. Din acest motiv, dinamica volumelor este influenţată într-un mod determinant de către aceştia şi, într-o mult mai mică măsură, de evoluţia comerţului exterior. Prezenţa investitorilor pe pieţele valutare este impredictibilă şi este o consecinţă mai ales a schimbărilor expectaţiilor pe termen scurt şi mediu“, explică Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.

La prima vedere, prăbuşirea activităţii pe piaţa valutară pare paradoxală având în vedere nivelul record al exporturilor şi importurilor atins anul trecut.

Nu există însă date privind structura pieţei valutare pe tipuri de tranzacţii (comerciale sau speculative), dar analiştii cred că doar o mică parte din banii din exporturi ajung pe piaţa valutară.

Tranzacţiile de luna trecută au fost mai mici şi comparativ cu decembrie, când media zilnică s-a apropiat de 1,4 mld. euro. Un nivel mai mic decât în ianuarie a fost înregistrat în noiembrie 2014, respectiv tranzacţii zilnice de aproximativ 1,1 mld. euro, acesta fiind şi minimul anului.Pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o volatilitate ridicată pe piaţa valutară, maximul fiind atins în luna ianuarie – 1,8 mld. euro. Tranzacţiile fuseseră animate la începutul anu­lui trecut de intensificarea activităţii jucă­torilor străini, dar şi de un volum mai însemnat al tranzacţiilor comerciale externe.

 

mai multe, pe zf.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed