Dezastrul din sănătate. Persoanele bolnave au ajuns să stea luni de zile pentru o rețetă

0

„În mod frecvent de pe lista medicamentelor ce se dau pe reţetă lipsesc 300-400 de produse, cele mai multe originale, pentru diferite afecţiuni, din datele pe care le-am adunat de la farmacişti. Situaţia s-a cronicizat în ultimul an şi jumătate. Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva această problemă“, a spus pentru ZF Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farma­ciştilor din Româ­nia, care repre­zintă 22.000 de farmacişti, din care o parte deţin propriile farmacii.

 

Pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), autoritatea naţională care are misiunea de a proteja sănătatea publică, figurează 382 de medicamente cu notificări de discontinuitate temporară sau permanentă pe piaţa din România, din motive de fabricaţie sau motive comerciale. În total, pe piaţa locală sunt  mai puţin de 5.000 de medicamente ce au primit autorizaţie să se vândă în România, potrivit ultimelor date disponibile. „Farmaciştii care au farmacii ne spun că merg la unu, doi, trei furnizori de medicamente şi tot nu îşi pot asigura un stoc de medicamente pentru pacienţii care intră cu reţete în farmacii pentru că nu găsesc cantităţi suficiente la furnizori“, a spus el, explicând că acest deficit este cauzat, în opinia lui, de exportul paralel şi alocarea de către producători a unor cantităţi insu­ficiente pentru piaţa locală.

 

Pe fondul acestui deficit de medicamente indispensabile, sute sau chiar mii de bolnavi de cancer, diabet, afecţiuni hepatice sau  boli autoimune îşi întrerup tratamentul sau se zbat să găsească tratamentul în stăinătate.

 

ZF a solicitat Agenţiei Naţionale a Medica­mentului şi a Dispozitivelor Medicale date legate de cât au vândut distribuitorii de medicamente în ţară şi cât în străinătate, dar nu a primit niciun răspuns. Datele din raportul ANMDM arată că în 2015 s-au avizat declaraţii de export întocmite pentru 4.475 de medicamente, similar cu situaţia din anul anterior. Raportul pe 2016 nu a fost făcut public.