Donald Trump ar putea decide să părăsească NAFTA

Citând surse apropiate administraţiei americane, WSJ a afirmat că, în cadrul strategiei sale de a renegocia acordul, Casa Albă ar putea ameninţa să se retragă din NAFTA, încheiat în 1994.

Membrii acestui tratat trebuie să dea un preaviz de 90 de zile pentru orice solicitare de renegociere şi de şase luni pentru a se retrage. Administraţia republicană ar studia în prezent cele două opţiuni: fie să ceară o renegociere, fie să anunţe direct că se retrage din acord, a subliniat cotidianul american.

Donald Trump a afirmat în repetate rânduri NAFTA că este un ‘dezastru’ pentru economia SUA, acuzându-l că este responsabil pentru dispariţia a milioane de locuri de muncă din industrie, transferate în special către Mexic.

Administraţia sa a mai luat în ultimele zile măsuri vamale împotriva importurilor de lemn de construcţie canadian şi a ameninţat că va riposta la deciziile Canadei care îi afectează pe producătorii de lapte americani. Lemnul de construcţie şi laptele nu sunt, totuşi, sub incidenţa dispoziţiilor NAFTA.

Asociaţia producătorilor de cereale americani şi-a exprimat miercuri îngrijorarea într-un comunicat în legătură cu intenţiile administraţiei de la Washington. ‘Mexicul şi Canada sunt printre cele mai importante pieţe de export ale noastre şi organizaţia noastră a lucrat cu partenerii săi din cele două ţări timp de peste 30 de ani’, a subliniat U.S. Grain Council într-un comunicat.

‘Suntem şocaţi şi foarte îngrijoraţi din cauza informaţiilor care arată că administraţia Trump are în vedere un decret vizând retragerea Statelor Unite din NAFTA’, a adăugat aceeaşi sursă.

‘Un asemenea decret ar avea un efect imediat asupra vânzărilor în Mexic, asupra preţurilor pieţei şi rentabilităţii producătorilor americani de cereale care se confruntă deja cu preţuri inferioare costurilor de producţie. Principalele noastre pieţe nu pot face parte dintr-o tactică de negocieri’, a adăugat U.S. Grain Council.AGERPRES

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed