Dragnea: „Eu nu am un discurs naţionalist sau de slugă, ci de român normal. PSD nu are nimic împotriva multinaţionalelor“

Preşedintele PSD a afirmat astă-seară, printre altele, la postul de televiziune România TV: „Eu nu am un discurs naţionalist, nu am un discurs de slugă. Am un discurs de român normal care încă speră că în ţara lui poate să vorbească pentru drepturile românilor. Că sunt angajaţi, că sunt oameni de afaceri, că sunt funcţionari, că sunt pensionari, că sunt tineri, că sunt medici, profesori, cred că încă mai am dreptul şi încă mai avem dreptul să vorbim despre asta“, scrie adevarul.ro.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai completat următoarele: „Că nu am o atitudine de slugă şi pentru asta sunt criticat, asta-i viaţa! Le doresc succes, să critice în continuare. Nu o să îmi schimb discursul. Vreau să precizez a mia oară: nici eu, nici partidul pe care îl conduc, nici Guvernul nu are absolut nimic împotriva multinaţionalelor. Dar pentru faptul că noi spunem de luni de zile şi acţionăm în sensul ăsta, că trebuie să ajutăm şi firmele româneşti şi capitalul autohton, asta nu înseamnă că este ceva împotriva celorlalţi”.

 

Liderul PSD a spus la postul de televiziune că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să „cumpănească cu multă înţelepciune” înainte de a lua o decizie în privinţa referendumului pe Justiţie. Social-democratul a susţinut că şeful statului ar trebui să genereze o discuţie „serioasă” între liderii politici, sub patronajul său, pentru a vedea care este calea de urmat în mai multe domenii.

 

„Dincolo de acest referendum, posibil sau nu, cred că foarte important este să genereze o discuţie serioasă între liderii politici, poate fi sub patronajul preşedintelui, pentru a se realiza o înţelegere privind calea de urmat în multe domenii, lucru care trebuia să fie făcut de mult. Nu e prea târziu. E târziu, dar nu este prea târziu”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor. Întrebat în continuare dacă Iohannis poate renunţa la referendumul privind justiţia, Liviu Dragnea a susţinut că „legal”, şeful statului „nu are nicio problemă” să o facă. Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei. Avizul este însoţit de trei recomandări, de respectare a legilor şi convenţiilor pe această temă.

 

Potrivit documentului, avizul este favorabil „cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, republicată, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumului, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia”.

 

Parlamentul atrage astfel atenţia că teme precum graţierea şi amnistia nu pot face obiectul unui referendum, şi nici a unei iniţiative cetăţeneşti, iar CCR a decis că referendumul convocat de preşedinte nu poate avea caracter legislativ şi nu poate duce la modificări constituţionale. Este invocată şi o prevedere a codului de bune practici în materie, al Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora textele supuse referendumului nu pot încălca dreptul internaţional.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed