E de stat în România, nu de plecat în Canada

Din nefericire, senzaţia asta am tot avut prilejul s-o gustăm de-a lungul ultimilor 26 de ani, iar PSD, prin strămoşii săi (FSN, PDSR), s-a aflat de fiecare dată la originea ei, scrie DIGI24.

 

Din fericire, în cele din urmă n-am emigrat chiar toţi, de fiecare dată ne-am revenit cumva, după fiecare eşec de proporţii în modul de a ne raporta la viitor am reuşit să redresăm la timp această ţară şi să-i dăm o nouă perspectivă.

 

 

Sigur, nu există garanţii că România va reuşi să treacă cu relativ succes şi peste încercarea de faţă la fel cum a făcut-o în trecut, dar haideţi să fim pentru o clipă ceva mai puţin emoţionali şi să ne amintim un lucru verificabil: nici în celelalte rânduri nu au existat garanţii, nici certitudini, nici orizont.

 

 

Cine mai era în stare, în iarna lui 1992, să parieze pe ceea ce avea să se întâmple în iarna lui 1996? La fel, cine putea bănui în iarna lui 2000 şi după patru ani de guvernare sufocantă a regimului Năstase-Iliescu că vor urma cei 12 ani de „imposibilă” deschidere, sub preşedinţiile lui Traian Băsescu şi o jumătate de mandat Klaus Iohannis?

 

 

Să nu scăpăm din vedere nici orizontul lui 2012, când o coaliţie profund toxică – cu PSD în prim-plan, cum altfel? – a preluat guvernarea, a ajuns să domine copios Parlamentul şi a trecut, pur şi simplu, la demolarea statului de drept. Anii 2012 şi 2013 au fost de mare cumpănă, dar în ciuda forţei politice uriaşe de care USL dispunea la vremea respectivă planurile care ne-ar fi scos de pe harta democraţiilor europene au eşuat.

 

 

Sigur, vremurile s-au mai schimbat între timp.

 

 

Stâlpul care a preluat în 2012 şi 2013 greutatea întregii construcţii numită România şi care a menţinut-o practic intactă este, azi, ceva mai şubred. Da, e vorba de rolul jucat atunci de ambasadele statelor prietene, rol care va fi în continuare important, dar de la care va trebui să avem ceva mai puţine sau mai realiste aşteptări.

 

 

Comisia Europeană este copleşită de probleme una şi una, care ameninţă inclusiv coeziunea UE, virusul populist a penetrat câteva ţări importante, iar un vânt pornit recent aduce anumite incertitudini de peste Ocean.

Citiţi mai multe, pe DIGI24

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed