Economia mondială intră în zona de turbulenţă

0

 

 

Pentru noi, efectele ar putea fi scăderea comenzilor și, implicit, a expor­turilor, cu repercusiuni asupra locurilor de muncă, dar și diminuarea investiţiilor.

 

Votul dat de britanici pentru a se desprinde de blocul comunitar pune sub semnul întrebării evoluţia economiei mondiale. Aceasta este opinia miniștrilor de Finanţe ai statelor G-20, reuniţi la sfârșitul săptămânii trecute în sud-estul Chinei. La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus previziunile de creștere a economiei mondiale pentru 2016 și 2017, avertizând că incertitudinile prelungite legate de Brexit ar putea duce la o încetinire și mai drastică a creșterii.

 

„Cea mai mare parte a Brexit-ului urmează să se desfășoare, iar repercusiuni și mai negative constituie o posibilitate clară“, a precizat instituţia financiară cu sediul la Washington.

 

Țara noastră nu va fi ferită de efectele pe care votul britanicilor le va avea asupra evoluţiei economiei globale. Analistul economic Aurelian Dochia a explicat că Brexit-ul va genera o tulburare amplă, care este posibil să se accentueze până la sfârșitul anului. „Tot ceea ce ține de investițiile străine, de mișcările de capital rămâne sub semnul întrebării. Este posibil ca în anumite domenii să fie în avantajul României, dar nu este deloc sigur. Țara noastră este considerată ca având un risc mai ridicat decât alte țări din regiune, avem și multe lipsuri în mai multe domenii, cum ar fi infrastructura, și de aceea nu sunt foarte sigur că investițiile acelea din Europa ar veni neapărat în România. De aceea, pentru restul anului există motive de îngrijorare“, avertizează Aurelian Dochia.

 

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că apar primele efecte ale referendumului din Marea Britanie, resimţite și în ţara noastră.

 

„După Brexit, se înregistrează la nivelul Europei o încetinire a investiţiilor. Adică, este clar că Brexit-ul a ridicat niște probleme pentru investitori, care așteaptă să vadă ce se întâmplă, fiindcă au un volum de comezi cu Marea Britanie despre care nu știu în ce condiţii se vor mai face. Pe de altă parte, nu e sigură nici piaţa chineză, care are și ea tot felul de trepidaţii. Există motivaţii geopolitice care afectează și România, care la producţia industrială este legată de ceea ce exportă alţii. Adică, ce facem noi intră în exporturile altora. De exemplu, cablajele auto intră în autoturisme. Adică, noi nu avem produsele noastre și nu putem să ne plângem că nu mai putem vinde. Industria are o contribuţie de 23-24% din PIB și, dacă scade, are impact mare asupra creșterii economice“, a subli­niat reprezentantul AOAR.

 

 

mai  multe, pe RL