Efectele deciziei CCR: Dragnea extinde imunitatea şi pentru primari

Oportunitate şi legalitate. În ultimele luni, aceste două cuvinte au încăierat instituţii de prim rang ale statului: Guvern, Parlament, Parchetul General,  DNA. Iar Curtea Constituţională, arbitrul acestui meci, a tulburat şi mai mult apele, în loc să le limpezească. Din această ceaţă juridică, politicienii decupează doar interpretările care-i favorizează. Spre exemplu, liderul PSD Liviu Dragnea le-a transmis primarilor că vor avea un atu în faţa procurorilor. „Motivarea deciziei CCR statuează un lucru despre care vorbesc de foarte mulţi ani: stabileşte o delimitare clară între oportunitate şi legalitate, nu e vorba doar de miniştri, ci şi de primari, aleşi locali. Ce legi vor trebui modificate, vor fi modificate, primarul trebuie să răspundă doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate“, a declarat Liviu Dragnea, la o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România. Pe ce se bazează Liviu Dragnea? Pe anumite paragrafe din decizia CCR, scrie adevarul.ro.

 

„Ministerul  Public nu are competenţa de a desfăşura  activităţi de cercetare penală cu privire la legalitatea şi oportunitatea unui act normativ  adoptat de legiuitor“, se arata in motivarea deciziei CCR. Prin analogie, primarul şi Consiliul local au statut de mic legiuitor pentru comunităţile pe care le conduc. Potrivit specialiştilor în Drept, când a invocat legalitatea actelor normative, Curtea s-a referit la chestiuni ce ţin de tehnică legislativă, deci la procesul de elaborare a unei legi, ordonanţe sau hotărâri de consiliu local, şi nu la legalitate în sens penal.

 

Ce înseamnă oportunitate

 
„De prea multe ori majoritatea instituţiilor publice de control din România, Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii au venit să întrebe primarul de ce a făcut drumul ăla, nu celălalt“, a mai spus Dragnea, amestecând lucrurile. Căci instituţiile de control ale statului nu au anchetat ce drumuri a asfaltat primarul, ci cum a cheltuit banii pentru asfaltări. „Primarul trebuie să răspundă doar în ceea ce priveşte legalitatea, nu şi în ceea ce priveşte oportunitatea. Există instrumente de control: votul cetăţenilor. De asta sunt votaţi oamenii, să pună în practică nişte promisiuni din campanie“, a mai spus Dragnea. Cum se traduc cei doi termeni în limbaj colocvial? Spre exemplu, dacă un primar decide să construiască o sală de sport în loc să asfalteze un drum, este strict o chestiune de oportunitate, pentru care va deconta la alegeri. Procurorii sau inspectorii Curţii de Conturi nu-l pot ancheta pentru decizii politice. Însă, dacă primarul truchează licitaţia pentru construcţia sălii de sport sau oferă un contract cu dedicaţie pentru asfaltarea unui drum, atunci procurorii pot ancheta cazul, căci  asupra primarului se ridică suspiciuni de corupţie sau de trafic de influenţă. Surse juridice consultate de „Adevărul“ atenţionează că aleşii locali s-ar putea folosi în mod parşiv de interpretarea dată de Dragnea. „Să nu ne trezim că, în momentul în care vor fi anchetaţi pentru corupţie sau pentru alte fapte penale, primarii să strige că ei au urmărit oportunitatea, aşa cum le-a spus domnul Dragnea. E foarte probabil să asistăm la un spectacol de victimizări. Or, un procuror nu anchetează niciodată oportunitatea. Ar fi un abuz“, susţin sursele citate.

 

De altfel, mulţi primari, atât de la PSD, cât şi de la PNL s-au plâns de faptul că le este frică să mai semneze un act de frica DNA. Însă mulţi dintre aceştia au fost ridicaţi de procurori tocmai pentru ilegalităţile comise, cele mai multe fiind acte de corupţie. Un raport ExpertForum, ONG specializat în politici publice şi anticorupţie, arată cum oamenii de afaceri care sponsorizează partidele în campanie primesc apoi contracte  pe bani publici, de cele mai multe ori la preţuri umflate. Un exemplu elocvent este Sectorul 1 din Capitală, unde s-au cheltuit nu mai puţin de 300 de milioane de euro pentru panseluţe în ultimii 7 ani. În concluzie, procurorii nu anchetează decizii de oportunitate, însă anchetează oportunităţi de corupţie.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed