x


 • EUR
  4.4413
  USD
  0.1776
 • 33° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  10 km/h
  Umiditate

  26%
  Presiune

  982 hPa
string(4) "news"

Experţi din 20 de ţări cer să se acţioneze pentru a se evita scumpirea alimentelor

Peste 100 de experţi din 20 de ţări din regiunea Asia-Pacific au adresat comunităţii internaţionale, marţi, la Bangkok, apelul de a acţiona concertat şi repede pentru a controla preţurile alimentelor şi a evita o criză precum cea din 2007-2008, transmite EFE.

Author: Mihai Barsan | Sursa: Agerpres | Publicat: 02.10.2012, 13:07 | Actualizat: 02.10.2012, 13:07

La sfârşitul unei reuniuni de două zile, participanţii au subliniat necesitatea unor investiţii pe termen lung în agricultură şi a unor fonduri de asistenţă socială care să-i ajute pe micii producători şi consumatori în perioadele de lipsă de alimente, potrivit unui comunicat de presă.

 

Riscul derivă din pierderile cauzate de secetă în ceea ce priveşte recoltele din ţări precum SUA, Kazahstan, Rusia şi Ucraina şi din scumpirea pe pieţele internaţionale a unor cereale precum porumbul şi grâul.

 

‘Trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a stăvili creşterea preţurilor alimentelor, care ar putea avea un impact grav în ţările nevoite să importe alimente pentru a-şi acoperi cererea’, a spus reprezentantul pentru Asia-Pacific al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Hiroyuki Konuma.

 

Acesta a avertizat, totuşi, că este ‘devreme pentru a şti cu siguranţă dacă s-a produs o altă criză’ ca aceea de acum cinci ani.

 

În regiunea Asia-Pacific, unde în 2010 erau 578 de milioane de persoane subnutrite, costul unor cereale de bază precum porumbul şi grâul a crescut între 10 şi 20 la sută în ultimul an, situaţie care afectează mai ales familiile cu venituri mai mici, care cheltuiesc 70 la sută din venituri pe mâncare.

 

Un element pozitiv în acest context este faptul că producţia de orez nu a fost afectată şi va fi la fel de bună ca în 2011, când s-a înregistrat un record istoric.

 

Directorul pentru Asia al Programului Alimentar Mondial (PAM), Kenro Oshidari, a semnalat că organizaţia sa este deosebit de îngrijorată pentru că fondurile care se primesc de la donatori servesc pentru tot mai puţine persoane, în condiţiile în care cu aceeaşi cantitate de bani se cumpără mai puţină hrană.