Fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului ocolită de anchetele DNA

Totul s-a petrecut între 2004 și 2008, în anii primului mandat al lui Cristian Poteraș, rudele si asociații săi regăsindu-se printre beneficiarii acestui val de restituiri imobiliare, scrie site-ul de investigații Rise Project.

E vorba de 38 de terenuri, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, înșirate peste tot prin Sectorul 6: pe cursul Dâmboviței, lângă depoul de tramvaie Preciziei, vizavi de mallul Plaza, în Parcul Grozăvești, în apropiere de Lacul Morii etc.

 

Multe dintre ele se găsesc și acum în portofoliul imobiliar al autorilor acestor afaceri.

 

Altele au fost vândute, pe sume uriașe, unor firme de dezvoltări imobiliare, în anii boom-ului economic.

 

Ca să facă în așa fel încât să li se retrocedeze aceste terenuri, afaceriștii scoși la lumină de RISE Project identificau oameni simpli, care nu reușiseră să își revendice bunurile de la stat, și preluau de la ei drepturile succesorale, contra unor sume derizorii.

 

Imediat ce moștenirile erau cumpărate, primarul Poteraș, șef al Subcomisiei de Fond Funciar din Sectorul 6, trimitea dosarele de revendicare la Comisia Municipală de Fond Funciar, iar terenurile erau retrocedate.

 

Bunuri cu o valoare enormă, neretrocedate cu anii, în folosul unor anonimi, erau retrocedate acum, de la o zi la alta, în favoarea unei elite.

 

Schema aceasta de acaparare a terenurilor intravilane ale Capitalei, pusă în practică în Sectorul 6, a fost deja dezvăluită de o investigație a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

 

Ancheta procurorilor, desfășurată între 2006 și 2011, a scos la iveală retrocedarea abuzivă a 12 hectare din teritoriul Bucureștiului.

 

12 hectare, altele decât cele 48 descoperite de RISE Project, dar restituite prin exact aceeași tehnică și către aproximativ aceiași beneficiari.

 

Ca urmare a investigației DNA, fostul primar Cristian Poteraș a fost trimis în judecată și condamnat la opt

ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, în mai 2015, de Curtea de Apel București.

Lui Poteraș i s-a imputat încălcarea legii fondului funciar: faptul că avizase favorabil niște revendicări imobiliare lipsite de acoperire legală și că retrocedase terenuri aflate la adrese fără legătură cu amplasamentul inițial al celor naționalizate de stat.

 

Împreună cu el, au fost mai condamnați ceilalți șase membri ai Subcomisiei Locale de Fond Funciar, care avea misiunea să identifice terenuri restituibile din Sectorul 6 și să întocmească dosarele în baza cărora comisia mare, de la Prefectură, emitea titlurile de proprietate.

 

De la Comisia Municipală de Fond Funciar – ultima din lanțul avizărilor – nu a fost pus sub acuzare nimeni.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed