Interviu MONEY.ro: Facebook face angajări în România (VIDEO)

Andrei Alexandrescu a ajuns să lucreze la Facebook, din noiembrie, anul trecut, dintr-o pură întâmplare. Tocmai terminase doctoratul la Washington University şi se pregătea să se apuce de o nouă carte. Andrei este autorul uneia dintre cele mai de succes cărţi de programare din lume şi este considerat un guru al limbajului de programare C++.

Vorbea la telefon cu un prieten, fost coleg de facultate, şi a aflat că acesta a lasat un job râvnit de mulţi programatori, la Google, pentru a lucra la Facebook.

„Facebook? Păi ăştia sunt cu jucării, cu nu ştiu ce, care-i treaba?”, l-a întrebat el. „Nu”, i-a răspuns prietenul, „Facebook e firmă serioasă, face treabă adevărată”.

Andrei i-a spus că s-a specializat în limbaje naturale şi inteligenţă artificială.

„Asta-i muzică pentru mine, avem nevoie de aşa ceva”, i-a răspunsul prietenul.

Facebook i-a făcut o ofertă pe care n-a putut s-o refuze.

Andrei are o situaţie particulară. Nu lucrează decât o săptămână la sediul Facebook, din Palo Alto, California. În restul timpului locuieşte în Houston, unde soţia sa este medic şi îşi termină rezidenţiatul.

Ce face Andrei Alexandrescu la Facebook?

Alături de alţi 30 de ingineri, Andrei încearcă, prin metode complexe de matematică, al căror rezultat se traduce, mai general, în sisteme de inteligenţă artificială, să înţeleagă preferinţele utilizatorilor.

„Aici vine tot aspectul de inteligenţă artificială, în aşa fel încât să poată să-i dea sugestii despre acţiuni care l-ar interesa. Şi asta include, bineînţeles, reclamă, pentru că acest lucru este o componentă importantă, dar include şi lucruri precum găsirea unui vechi prieten, sau identificarea unor prieteni ai unor prieteni, pe care s-ar putea să-i cunoşti” spune Andrei.

Cum e o zi de muncă la Facebook?

„Fiecare lucrător la Facebook are ziua lui tipică. Fiecare şi-o face cum vrea”, spune Andrei.

Nu contează, spune el, decât produsul muncii tale.

O zi tipică pentru Andrei, când lucrează la firmă, în Palo Alto, începe la 08 dimineaţa. La 09.30 este la firmă, unde ia micul dejun, care este gratuit. „Mesele gratuite sunt o tradiţie instaurată de Google şi mi se pare o găselniţă inteligentă”.

Facebook oferă trei mese e zi.

Câte ore lucrează pe zi?

„Au fost perioade în care în mod sigur nu am muncit 40 de ore pe săptămână, sper să nu mă audă şeful meu direct, când nu sunt inspirat, am alte gânduri. Duc şi o muncă de cercetare în care este foarte greu să ai o rată constantă de productivitate”.

Dar au existat situaţii în care a muncit până seara târziu, inclusiv sâmbăta, când „l-a lovit” inspiraţia. „Nu pot să zic că sunt extenuat de muncă”.

Mai ai are de gând să se întoarcă în România?

Este o problemă cu multe dimensiuni şi multe întrebări dificile. „Am reuşit să mă obişnuiesc cu stilul în Statele Unite. Ideal, aş trăi în România şi aş munci în America, dar asta nu se prea poate”, spune Andrei.

Câţi români lucrează la Facebook?

„Culmea e că nici eu nu ştiu”, spune zâmbind Andrei. Dintr-un total de 300 de ingineri, care lucrează la Facebook, cunoaşte personal patru români.

Care este scopul vizitei în România?

Oficial, AI-MAS Winter Olympics, un eveniment organizat de către Facultatea de Automatică din Bucureşti, dedicat aplicaţiilor de inteligenţă artificială.

Potrivit organizatorilor, ratecardul oferit fiecărei firme pentru un stand a fost de 1.200 de euro, un preţ pe care Facebook l-a găsit mai mult decât rezonabil, în condiţiile în care a venit în România să angajeze.

„Vrem să găsim oameni care vor să se afirme şi pentru care Facebook ar fi un bun vehicul pentru afirmarea lor”, spune Andrei.

Aţi avut multe interviuri?

„Da, chiar eu am ţinut interviuri. Cred că vreo 10”.

„Fiecare interviu durează cel puţin 40 de minute, ale mele au durat peste o oră”.

Câţi angajaţi speraţi să obţineţi din România?

„Sincer, dacă obţinem unul bun este mai mult decât suficient. Este incredibil ce diferenţă poate să facă un om”.

În ce constau testele?, Am văzut că erau acolo cu pixul, cu hârtia, făceau calcule.

„Avem un proces. Nu dăm probleme tipice. Sunt întrebări de potrivire de cultură. „Ce te interesează?” „Ce-ţi place?” „Ce-ţi doreşti?””

Pe urmă vin întrebările concrete de programare. „De exemplu, pentru încălzire, dăm un algoritm tipic, foarte simplu. E o listă, s-o întorci pe dos şi chestii de-astea”.

„După aceea urmează o problemă mai dificilă în care trebuie şi calităţile analitice ale persoanei să iasă la iveală şi calităţile practice de implementare. Din nou, suntem foarte atenţi la interviuri

Din cele 10 interviuri pe care le-aţi avut astăzi, a ieşit ceva?

„Iese. Am avut norocul să intervievez câteva persoane foarte bune”.

Dacă ei se califică de această preselecţie, ce se întâmplă mai departe?

Facebook face două tipuri de angajări. Temporare, pentru o vară, sau permanente.

„Facebook face zero discriminare. O să ofere unui proaspăt absolvent, din Automatică, din Bucureşti, sau din Timişoara, acelaşi salariu ca unui absolvent din străinătate sau cea mai bună universitate americană”.

Cam de la ce sumă porneşte un salariu de entry level?

„Nu ştiu, dar nici nu cred că aş avea voie să spun. În orice caz, acolo unde este Facebook, în Palo Alto, este o competiţie foarte mare. Este Google acolo, Yahoo, Oracle. Sunt foarte multe firme. Competiţia este acerbă pentru găsirea de talente. Facebook este printre firmele care oferă pachete foarte convingătoare.

Din punct de vedere al banilor şi al compensaţiei Facebook nu este o firmă care să umble cu şoalda. Ştiu precis că Facebook oferă absolut competitiv faţă de orice altă firmă, Google, Microsoft sau Yahoo”, spune Andrei.

Vrea Facebook să transmită un mesaj studenţilor de profil din România, care vor să se angajeze la o companie puternică, din Statele Unite?

„Facebook nu a pregătit un mesaj, aşa, pus la punct de către PR. Facebook este o firmă în plin avânt, creşte extraordinar şi suntem în faza în care căutăm ingineri talentaţi”.

Cum a schimbat Facebook lumea în care trăim?

„Au fost două lucruri care au schimbat lumea de când Facebook a apărut. În primul rând, identitatea reală este egală cu cea virtuală
….

„A doua chestie au fost conexiunile între prieteni, care sunt de o forţă extraordinară. Au fost poveşti extraordinare. S-au regăsit mama cu fiica, s-au regăsit colegi de liceu, din Vietnam, Coreea. Au fost poveşti extraordinare de intercomunicare.”

Statistici Facebook

  • o persoană petrece zilnic, în medie, 55 de minute zi pe Facebook;
  • sub 10% din conturile Facebook corespund unor identităţi false;
  • în prezent, raportul conturi personale vs pagini este de aproximativ patru la unu;
  • inginerii deţin produsul, nu un product manage care nu se pricepe la programare;
  • Facebook scoate milioane de dolari zilnic din advertising;
  • Facebook procesează zilnic câţiva terrabytes de informaţie, pe care-i generează cei peste 400 de milioane de utilizatori;
  • În fiecare zi sunt generate peste cinci miliarde de noutăţi pe Facebook;

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed